Συζήτηση σήμερα στη Βουλή για τον κορονοϊό – Νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Μοιραστείτε το:

Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί η συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Η συζήτηση θα διεξαχθεί έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, η συζήτηση θα αρχίσει στις 17:00, με αγόρευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αρμόδιων υπουργών.

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών αφορά στην υγειονομική κρίση, την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της ενόψει και της εκκίνησης της νέας σχολικής χρονιάς. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, καθώς τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης έχουν επικριθεί έντονα.

Νέες ΠΝΠ

Σημειώνεται πως ήδη κατατέθηκαν στη Βουλή προς κύρωση οι νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι ΠΝΠ της κυβέρνησης περιλαμβάνουν:

  1. μέτρα για τις έκτακτες ανάγκες του ΕΣΥ λόγω κορονοϊού, τη στήριξη της αγοράς εργασίας και τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και
  2. μέτρα για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού Covid- 19, καθώς και μέτρα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας που επλήγησαν κατά τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020.

Τονίζεται πως τα σχετικά σχέδια νόμου για τον κορονοϊό θα επεξεργαστούν (σε κοινή τους συνεδρίαση) η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ολομέλεια, αναμένεται να τεθούν σε συζήτηση και ψήφιση, την επόμενη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2020.

Αναβάλλεται η αύξηση κατώτατου μισθού

Νέα αναβολή πήρε η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που σημαίνει και την αύξησή του. Αυτό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού που κατατέθηκε στην Βουλή. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, η διαδικασία που ήταν να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πάει πλέον για το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του Μαρτίου, το 2021.

ÂïõëÞ – Êýñùóç óõìöùíßáò ìåôáîý ÅëëÜäáò êáé Éôáëßáò ãéá ïñéïèÝôçóç ôùí áíôéóôïß÷ùí èáëáóóéþí æùíþí ôïõò. (EUROKINISSI / ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ)

Σπάει το οκτάωρο για τους εργαζόμενους που μπαίνουν καραντίνα

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν και αλλαγές στα εργασιακά. Τα υγειονομικά μέτρα εισάγουν εκ νέου αλλαγές σε ένα ήδη αναστατωμένο εργασιακό περιβάλλον. Συγκεκριμένα αλλάζει το καθεστώς εργασίας όσων επιστρέφουν στην δουλειά τους και μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα 7 ή 14 ημερών. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προκαλούν «σπάσιμο» του οκτάωρου κάτι που ανεξαρτήτως πανδημίας το εισηγείται ο ΣΕΒ από το 2010 και τώρα περιλαμβάνεται και στο «σχέδιο Πισσαρίδη».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ