Λευκορωσία: Διαδηλώσεις και ωμή βία – Στους δρόμους εδώ και ένα μήνα οι Λευκορώσοι [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Στους δρόμους για μια ακόμη μέρα οι κάτοικοι της Λευκορωσίας, οι οποίοι ζητούν από τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο να παραιτηθεί. Πλέον οι διαμαρτυρίες εναντίον του αρχηγού της χώρας συμπληρώνουν ένα μήνα, ενώ οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Οι διαδηλωτές την Κυριακή έφτασαν έξω από την προεδρική κατοικία, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Olga Chemodanova διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη Λευκορωσία. Αρχικά δεν έγινε καμία αναφορά στο μέγεθος της μαζικής διαδήλωσης αλλά ο Ales Bialiatski, επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, δήλωσε ότι η συγκέντρωση στο Μινσκ προσέλκυσε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

Οι διαμαρτυρίες, άνευ προηγουμένου στη Λευκορωσία, ξεκίνησαν μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, όπου ο Λουκασένκο αναδείχθηκε ξανά νικητής με ποσοστό στήριξης 80% προκειμένου να εκτίσει την 6η συνεχόμενη θητεία του. Ωστόσο, οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα ήταν νοθευμένα. Ο Λουκασένκο κυβερνά από το 1994, καταπιέζοντας τακτικά τις αντίθετες φωνές και την ελευθερία του Τύπου.

Σημειώνεται πως η αστυνομία αποτρέπει με ιδιαίτερο μένος τους διαδηλωτές, από την πρώτη ημέρα των συγκεντρώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περίπου 7.000 άτομα, ενώ εκατοντάδες έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια.

H Viasna ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μινσκ και στην πόλη του Γκρόντνο την Κυριακή. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού απέκλεισαν το κέντρο του Μινσκ την Κυριακή, αλλά οι διαδηλωτές συνέχισαν με πορεία προς τα περίχωρα του παλατιού της ανεξαρτησίας, την κατοικία του προέδρου, 3 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης.

Οι χώροι του παλατιού ήταν αποκλεισμένοι από φάλαγγες πάνοπλων αστυνομικών, με ασπίδες και κανόνια νερού. «Αυτή η λαοθάλασσα δεν μπορεί να σταματήσει με στρατιωτικό εξοπλισμό, κανόνια νερού, προπαγάνδα και συλλήψεις. Οι περισσότεροι Λευκορώσοι θέλουν μια ειρηνική αλλαγή εξουσίας και δεν θα κουραστούμε να το απαιτούμε», δήλωσε η Maria Kolesnikova, ηγέτιδα του Συμβουλίου Συντονισμού που συστάθηκε από την αντιπολίτευση, για να προσπαθήσει να συντονίσει διάλογο με τον 66χρονο Λουκασένκο για μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Ωστόσο, ο Λουκασένκο απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση με το συμβούλιο και ορισμένα από τα κορυφαία μέλη του έχουν ήδη φυλακιστεί. Μία από αυτές, ήταν και η ακτιβίστρια Olga Kovalkova, που απελάθηκε από τη χώρα το σαββατοκύριακο, όταν έφτασε στην Πολωνία με αστυνομική συνοδεία. Παρά το αδιέξοδο μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές λένε ότι είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν.

Σημειώνεται πως οι αρχές έχουν επίσης ανακαλέσει τη διαπίστευση πολλών Λευκορώσων δημοσιογράφων και απέλασαν αρκετούς ξένους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων δύο του Associated Press με έδρα τη Μόσχα.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ