Τεστ covid-19: Τα σταματά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας – Πρόβλημα και με το νοσοκομείο Βόλου

[taxopress_postterms id="1"]
Μοιραστείτε το:

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σήμερα ότι σταματά λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα αντιδραστήρια είναι απαραίτητα για εργαστηριακούς ελέγχους ανίχνευσης Covid-19.   Παρ΄ όλα αυτά είναι το βασικό κέντρο που ελέγχει εργαστηριακά όλα τα δείγματα για τον κορονοϊό των δημοσίων νοσοκομείων που αποστέλλονται από τη χώρα, ξέμεινε.

Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του που απέστειλε χθες στις βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) που ελέγχουν τα νοσοκομεία Αθήνας, Πειραιά και των νησιών, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Κρήτης, ζητά να μην στέλνονται πλέον δείγματα για τεστ.

«Σας ενημερώνομαι ότι από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

Το θέμα φέρνουν στη δημοσιότητα μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους που η διεύθυνση κάνει λόγο για αλόγιστη χρήση όταν υπάρχει ανάγκη για μαζικά test. Και κάνουν λόγο για καθυστερήσεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη διεξαγωγή των τεστ.

Αναφέρουν δε ότι την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test, με τα δείγματα να παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς, εκκρεμεί η απάντηση στον Ευαγγελισμό 160 δειγμάτων, στο δε Σωτηρία 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο.

EUROKINISSI

Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί. Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού». Κι ερωτούν «Πού θα γίνονται τα test; Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων; Δεν θα γίνονται καθόλου;»

Την καταγγελία υπογράφουν οι: Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ, Γιώργος Σιδέρης Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ και Ηλίας Σιώρας Γραμματέας ΕΙΝΑΠ

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας χρεώνει  για τεστ το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή. Κι ενώ το κόστος αγοράς του μοριακού αναλυτή και των αναλώσιμων για έξι μήνες ανέρχονται στα 178.000 €, υποχρεούται από το ΠΓΝ Λάρισας να καταβάλει 100.000 € για τα τεστ που του στέλνει. Τα εν λόγω τεστ έχουν γίνει από το Μάρτιο μέχρι σήμερα. Έχει δηλαδή μεσολαβήσει αρκετός χρόνος για να έχει δρομολογηθεί η δαπάνη αγοράς.

Η Αικατερίνη Παπανάτσιου, βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επ’ αυτού: «Δημόσιο νοσοκομείο ζητάει χρήματα από δημόσιο νοσοκομείο, ενώ και τα δύο βρίσκονται υπό την εποπτεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας και ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας. Σε μία κρίσιμη περίοδο για τη διαχείριση της πανδημίας, επικρατεί γραφειοκρατική παράνοια.

Εφόσον λοιπόν, υπάρχει πρόβλημα στον προϋπολογισμό του ΠΓΝ Λάρισας, ας επιδοτηθεί απευθείας το νοσοκομείο αναφοράς από το Υπουργείο Υγείας για να σταματήσει αυτή η παράλογη και άκρως γραφειοκρατική συζήτηση. Η διαδικασία για την αγορά μοριακού αναλυτή για το ΓΝ Βόλου, θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί  και όχι να μπαίνει το δίλημμα από κυβερνητικούς παράγοντες αν είναι απαραίτητος ή όχι».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ