Νέα Ιωνία: Ο δήμος «ξεριζώνει» μνημείο της εθνικής αντίστασης

Μοιραστείτε το:

Στις 15 Μαρτίου του 1944 οι Δυνάμεις Κατοχής με συμμετοχή δυνάμεων της Χωροφυλακής και των Ταγμάτων Ασφαλείας εκτέλεσαν 21 Έλληνες αντιστασιακούς και ένα Ιταλό αντιφασίστα.

Το «Μπλόκο της Καλογρέζας» είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση αυτού του είδους που έγινε, κι επιλέχτηκαν η Καλογρέζα κι η Νέα Ιωνία διότι ήταν στην πρωτοπορία της αντίστασης ενάντια στους κατακτητές. Ειδικά η Νέα Ιωνία είχε μπει στο στόχαστρο των κατακτητών και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ιωάννου Ράλλη.

Το 1982 στο σημείο της εκτέλεσης, τοποθετήθηκε πλάκα αναμνηστική και το 1983 το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, καθιέρωσε τη συγκεκριμένη ημέρα ως Ημέρα Μνήμης. Στις 6 Μαρτίου 2017, μήνα που είχε λάβει χώρα και η εκτέλεση, με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ιδέα του Χρήστου Χατζηιωάννου, αντιδημάρχου Παιδείας, φυτεύτηκαν στο Ηρώο της Καλογρέζας, 22 κυπαρίσσια στη μνήμη των 22 εκτελεσθέντων, στον ενιαίο χώρο δεξιά του μνημείου της Καλογρέζας. Στο κάθε δέντρο τοποθετήθηκε ταμπέλα με το όνομα του κάθε του αγωνιστή παρουσία των οικογενειών τους.

Μεσούσης του lock down η δημοτική αρχή Ν. Ιωνίας, (με δήμαρχο τη Δέσποινα Θωμαΐδου), αφαίρεσε στις αρχές του Μαρτίου, τα 22 κυπαρίσσια με τα ονόματα των εκτελεσθέντων από το χώρο του μνημείου, με την αιτιολόγηση πως θέλει να τον «αλλάξει». Τα δέντρα ξεριζώθηκαν και κάποια από αυτά -περίπου 10- σκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή μεταφυτευμένα σε διάφορες θέσεις, χωρίς τις πινακίδες με τα ονόματα των ηρώων και σε κάκιστη κατάσταση έτοιμα να ξεραθούν.

Το ιστορικό Μνημείο «βεβηλώθηκε» από τις ενέργειες της δημοτικής αρχής η οποία δεν πράττει χωρίς εντολή της Δημάρχου. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Δήμαρχος θέλει να αλλάξει και την ιστορία μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες.

Ο Χρήστος Κανλής, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», την ίδια περίοδο η Δημοτική Αρχή μεταξύ των άλλων αναφέρει:  «Η Δημοτική Αρχή της πόλης, η Δήμαρχος και οι εννέα Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης, οφείλουν να διαθέτουν τα πολιτικά αντανακλαστικά για να διαχειρίζονται τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και προβλήματα πολιτικού συμβολισμού. Το Μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας είναι ένας τόπος ιστορικής μνήμης, συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία και θυμίζει σε όλους μας το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού».

Το γεγονός επιβεβαιώνει και το ΚΚΕ και στην ανακοίνωσή του -μεταξύ άλλων- επισημαίνει ότι:
«Η πράξη αυτή της δημοτικής αρχής προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, αν συνδυαστεί με την κάλυψη που έχει δώσει ουκ ολίγες φορές σε αντικομμουνιστικές – φασιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση του χώρου του μνημείου του Μπλόκου της Καλογρέζας!»

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ