Κορονοϊός Νίκος Σύψας: Ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε εποχική λοίμωξη – Προσοχή για το δεύτερο κύμα

Μοιραστείτε το:

Σχετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε πως υπάρχουν δύο σενάρια για την πορεία του κορονοϊού και όπως είπε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το «κακό» σενάριο: «Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο». Έσπευσε να προσθέσει πως κανείς δεν ξέρει από τί θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει.

Κατά τη δική του εκτίμηση ο κορονοϊός το πιθανότερο είναι να επικρατήσει το «καλό» σενάριο: «Θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί». Εκτίμησε πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορονοιός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, «εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο», ανέφερε. Σημείωσε πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.

Σε περίπτωση που η πανδημία εξελιχθεί προς το χειρότερο, τότε θα κλείσουν άμεσα οι μη απαραίτητες δομές τόνισε και εξήγησε πως για παράδειγμα θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία. «Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη αύξηση αυτή την εβδομάδα, «που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου», ωστόσο έκρινε πως μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Τόνισε, δε, πως το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν, όπως είπε χαρακτηριστικά «πυριτιδαποθήκες» για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα.

«Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» ανέφερε και πρόσθεσε πως τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ