Γηροκομείο Ασβεστοχώρι: Από ασυμπτωματικοί φορείς, 20 νεκροί ηλικιωμένοι μέσα σε 20 μέρες

Μοιραστείτε το:

Η λίστα των θυμάτων του κορονοϊου μεγαλώνει διαρκώς. Δεν είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ. Είναι η πραγματικότητα. Καθημερινά ανακοινώνονται θάνατοι ασθενών με κορονοϊό, που καταλήγουν. Ανάμεσα τους, κυρίως, το τελευταίο 15ανθήμερο είναι τρόφιμοι από τον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι.

Εν μία νυκτί ο οίκος ευγηρίας μετατράπηκε σε εστία κορονοϊού. Οι επισκέψεις είχαν σταματήσει για όλους τους ενοίκους, ενώ οι εργαζόμενοι φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Ωστόσο αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Στις 12 Αυγούστου επιβεβαιώθηκαν 36 κρούσματα, εκ των οποίων οι 33 είναι ένοικοι και οι 3 εργαζόμενοι. Μάλιστα η έκρηξη κρουσμάτων προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Από τους 33 ηλικιωμένους τρόφιμους που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει οι 21. Tελευταίο θύμα από τον οίκο ευγηρίας ήταν ένας 79χρονος, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεύοταν στην μονάδα COVID του νοσοκομείου Παπανικολάου.

«Οι ασθενείς του γηροκομείου είναι ασυμπτωματικοί»

Ενώ σχεδόν τα 2/3 των τροφίμων του γηροκομείου έχουν καταλήξει, ο Σωτήρης Τσιόδρας στις 12 Αυγούστου κατά την επίσκεψη του έλεγε:

«Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, ενώ θα μεταφερθούν προοδευτικά στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο. Παράλληλα, θα γίνεται συνεχής ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, ενώ από σήμερα το γηροκομείο τίθεται σε 7ήμερη καραντίνα. Να σημειωθεί ότι χει ξεκινήσει και η ιχνηλάτηση των επαφών τους».

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα– δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους». Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος είδε και χαιρέτισε όλους τους ενοίκους, οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση υγείας. «Χάρηκαν, με ευχαρίστησαν που ήρθα και κάνουν υπομονή και θα το περάσουν κι αυτό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα για τις δομές ηλικιωμένων

Πριν λίγες ημέρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στις δομές ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλαβε αναγκαία προληπτικά μέτρα για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. «Χάρη στην αυστηρή τήρηση από τους εργαζομένους των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αλλά και του ΕΟΔΥ, οι μονάδες αυτές προστατεύτηκαν αποτελεσματικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Υπενθυμίζω εδώ ότι δεν είχαμε κανέναν θάνατο σε δημόσια δομή», δήλωνε.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ