Σχολεία άνοιγμα 2020: Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές ανακοινώσεις

Μοιραστείτε το:

Σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, προκειμένου οι οικογένειες να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η διαδικτυακή σύσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με τα μέλη των ειδικών Επιστημόνων του ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 μ.μ., προκειμένου να οριστικοποιήσουν την ημερομηνία έναρξης μαθημάτων στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι το πρώτο σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτεμβρίου, ωστόσο στο Υπουργείο Παιδείας θέλουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για επίσπευση και έναρξη στις 7 του μήνα, όπως αρχικά είχε προαναγγελθεί καθώς θέλει να κερδίσει χρόνο προκειμένου να συμπληρώσουν οι μαθητές τα κενά στη ύλη από την προηγούμενη χρονιά, αλλά και γιατί φοβάται την έξαρση της πανδημίας τον χειμώνα και το ενδεχόμενο να χρειαστεί -ξανά- να κλείσουν οι σχολικές μονάδες.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ Γκίκα, σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα γίνουν αύριο (1/9) από την υπουργό, Νίκη Κεραμέως, έχοντας λάβει υπόψη και μελετήσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

Όπως υποστήριξε η κυρία Γκίκα, οι απαραίτητες προετοιμασίες έχουν γίνει και τα σχολεία είναι πανέτοιμα για να ανοίξουν στις 7/9: «Έχουμε φροντίσει για την στελέχωση με διορισμούς για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια, έχουν βγει οι καινούριοι πίνακες του ΑΣΕΠ, οι καθαρίστριες βρίσκονται στη θέση τους, ενώ όλα τα σχολικά κτίρια είναι εφοδιασμένα με αντισηπτικά και απολυμαντικά. Αυτό που μένει είναι να δοθεί το «πράσινο» φως από τους ειδικούς για την ημερομηνία». Τέλος, για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού το χειμώνα και το κλείσιμο των σχολείων, η κυρία Γκίκα υποστήριξε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».

Γώγος: Αν θα εντοπίζεται κρούσμα θα κλείνει το τμήμα όχι το σχολείο

«Αν θα εντοπίζεται κρούσμα θα κλείνει το τμήμα όχι το σχολείο» δήλωσε σήμερα ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου. «Χωρίς μάσκα τη βάψαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, προσθέτοντας την εκτίμηση ότι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για το άνοιγμα στις 7 Σεπτεμβρίου είχαν ταχθεί υπέρ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Νίκος Σύψας και ο πρόεδρος των λοιμωξιολόγων Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές

Μαθητές και διδάσκοντες θα επιστρέψουν στα σχολεία συνοδεία αντισηπτικών και φορώντας υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς η χρήση της θα γίνεται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Στα διαλείμματα, που θα γίνονται πλέον ανά ομάδες και όχι όλες οι τάξεις ταυτόχρονα, καθώς και στο μάθημα της γυμναστικής, δεν προβλέπεται η χρήση της μάσκας.

Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα για τους εκπαιδευτικούς και για οδηγούς, συνοδούς, μαθητές μέσα στα σχολικά λεωφορεία, καθώς και κατά την περίοδο προσαρμογής των προνηπίων από τον συνοδό/γονέα του παιδιού. Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας θα εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες θα είναι και η λειτουργία των σχολικών κυλικείων ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Για παράδειγμα, οι μαθητές θα παραγγέλνουν το πρωί πριν από την έναρξη του μαθήματος τι θέλουν να φάνε στο διάλειμμα, ενώ θα γίνει και ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού μπουκαλιού με νερό.

Για τους μαθητές που αρνούνται να φορέσουν μάσκα εν ώρα μαθήματος προβλέπεται η απομάκρυνσή τους από την αίθουσα. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει τονίσει ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική «άρα δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο κάποιος να έρθει στο σχολείο χωρίς μάσκα».

Οι απουσίες

Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορονοϊό δικαιολογούνται:

Πρώτον, αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Απουσία εκπαιδευτικού

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε  εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.

Εργαζόμενοι γονείς

Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ