Μυκήνες: Εικόνες θλίψης από την καταστροφική πυρκαγιά [pics & vid]

Μοιραστείτε το:

Σοβαρά ερωτήματα προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών με αποτέλεσμα να πληγούν τα αρχαία ευρήματα. Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή ο αρχαιολογικός χώρος εκκενώθηκε από τους επισκέπτες, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άργησαν να ενισχυθούν.

Σύμφωνα με μια καταγραφή του ΥΠΠΟ οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι:

  • η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου,
  • οι Βόρειες Αποθήκες,
  • η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου,
  • η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης,
  • η ΝΔ Συνοικία και
  • η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Ευτυχώς, από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη. Αξίζει να σημειωθεί, πως η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών, γνωστή και ως Πύλη των Λεόντων, έχει «μαυρίσει» από το πέρασμα της φωτιάς.

Σημειώνεται πως στην περιοχή υπήρχε χαμηλή βλάστηση, ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε τελικά εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Τελικά, μετά από μάχη πολλών ωρών, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ στο σημείο παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Μιλώντας στο MEGA, o δήμαρχος Άργους Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος δήλωσε ότι δόθηκε μεγάλη μάχη από τους πυροσβέστες για να μην καεί το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου. «Σώθηκε η ακρόπολη και στο βόρειο τμήμα που είναι το μουσείο. Διεσώθηκαν μουσείο και αλσάκι. Ακόμα και αν περνούσε από τον αρχαιολογικό χώρο η φωτιά, δεν θα είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα θα ήταν στο βόρειο μέρος που είναι το μουσείο και το μικρό αλσάκι» εξήγησε.

Παράλληλα, ο δήμαρχος εξήρε την προσπάθεια των πυροσβεστών κατά τη προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς. «Έβαζαν το σώμα τους μπροστά στη φωτιά για να σώσουν το μνημείο. Συγχαρητήρια στους πυροσβέστες. Είναι ένα μνημείο ιστορικής κληρονομιάς, παγκόσμιο μνημείο, πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας» υπογράμμισε.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού, λέγοντας πως «δεν είχε λόγο να ξεκινήσει η φωτιά από εκεί που ξεκίνησε. Ήταν μια χαράδρα με ελιές μέσα».

Στις Μυκήνες η Μενδώνη

Σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης, μετά την χθεσινή – μεσημεριανή – πυρκαγιά, στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα το πρωί, στις Μυκήνες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στην περιοχή θα βρεθεί και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού καθώς και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ραγκούσης: Θλίψη και ανησυχία

Ο Γιάννης Ραγκούσης, έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook: «Η πυρκαγιά στις Μυκήνες, η οποία έπληξε και τον αρχαιολογικό χώρο περνώντας μέσα από αυτόν, προκαλεί βαθύτατη θλίψη και ανησυχία σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ταυτόχρονα όμως προκαλεί και σοβαρότατα ερωτήματα δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για μια αγροτοδασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Ερωτήματα τα οποία γίνονται ακόμη πιο έντονα μετά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μήνυμα στο Twitter, στις 18.20, ότι υπήρξε μεν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά κάποιες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς».

Κλειστός τη Δευτέρα ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.  Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ