Φωτιά Μυκήνες: Η Μενδώνη βλέπει μόνο «λίγο μαύρο στο χώμα», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστείτε το:

Να ζητήσει «συγγνώμη» από τους πολίτες καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την πυρκαγιά στις Μυκήνες. «Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του “επιτελικού” κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη “τη μικρότερη δυνατή φθορά” και πως “το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα”», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη “συγγνώμη” από τον ελληνικό λαό», προσθέτει.

Το ΥΠΠΟ παρουσίασε παλιές φωτογραφίες ως σημερινές

H φωτιά στις Μυκήνες άφησε σημαντικές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο, όμως το υπουργείο με παλαιότερες φωτογραφίες θέλησε να αποδείξει ότι τα αρχαία ευρήματα δεν υπέστησαν καμία φθορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι:

  • η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου,
  • οι Βόρειες Αποθήκες,
  • η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου,
  • η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης,
  • η ΝΔ Συνοικία και
  • η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Ευτυχώς, από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Η υπουργός επισκέφτηκε τις Μυκήνες και δεν διαπίστωσε σοβαρές ζημιές. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το υπουργείο πολιτισμού σε ανακοίνωσή του στο twitter ανέφερε ότι: «Η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα σήμερα, 31 Αυγούστου. Τα μνημεία που δεσπόζουν στον αργολικό κάμπο από τη 2η χιλιετία π.Χ. δεν επηρεάστηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά. Το Μουσείο Μυκηνών λειτουργεί σήμερα κανονικά και από αύριο θα λειτουργήσει και ο αρχαιολογικός χώρος». Μάλιστα, παρουσίασε και σχετικές φωτογραφίες…

Από το υπουργείο Πολιτισμού

Έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι το υπουργείο για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του, παρουσίασε προηγούμενες φωτογραφίες… Οι χρήστες του Twitter το κατάλαβαν και το ΥΠΠΟ έσπευσε να απενεργοποιήσει τα σχόλια κάτω από το επίμαχο tweet. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή γύρω από τον Θησαυρό του Ατρέα είναι όλη καμένη, καθώς από εκεί ξεκίνησε η πυρκαγιά, ενώ στις φωτογραφίες του ΥΠΠΟ ο χώρος φαίνεται ανέπαφος.

Μενδώνη: Ο επισκέπτης θα βλέπει λίγο καμένο χόρτο

«Η πυρκαγιά προκάλεσε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στον αρχαιολογικό χώρο καθώς λειτούργησε η πρόληψη και η άμεση αντίδραση» είπε αρχικά η κυρία Μενδώνη λίγη ώρα μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο. «Επειδή είχε γίνει αποψίλωση δεν υπήρχαν χόρτα για να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη και να ενισχύσουν τη φωτιά. Αυτό είχε ως συνέπεια να καεί ένα πούσι αλλά να μην δημιουργηθούν θερμικά φορτία που θα προκαλέσουν ζημία στα δομικά στοιχεία των μνημείων» εξήγησε.

Η ίδια δεν είδε καταστροφές και επεσήμανε πως «η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, δεν έφτασε την είσοδο του Ατρέα, δεν επηρέασε τον ταφικό κύκλο. Τα μνημεία τα ίδια τα σημαντικά δεν έχουν τσουρουφλιστεί, δεν έχουν πάθει τίποτα. Υπάρχουν μόνο νησίδες με το καμμένο χόρτο ύψους λιγότερο του 1 εκατοστού και έχουν μαυρίσει κάποιες πέτρες. Η εφορία αρχαιοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού». Και συνέχισε: «Το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό».

«Δεν υπήρχε μέσα στον χώρο ύλη και χόρτα. Δεν επήλθε ζημία στις αρχαιότητες. Υπάρχει εσωτερικό σύστημα κατάσβεσης αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβει χάρη στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φωτιά δε «μαυρίζει απλώς» τις πέτρες. Καταστρέφει αυτό που ονομάζουμε παραμένουσα μαγνήτιση, καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό αρχαίων φούρνων, εργαστηρίων κεραμοποιίας κλπ. Επιπλέον απαγορεύει τη χρήση μαγνητομέτρων για ανίχνευση άλλων αρχαιοτήτων. Επίσης, με τις πρώτες βροχές η διάβρωση θα είναι ταχύτερη και τα προβλήματα στις αρχαιότητες μεγαλύτερα ως προς τη φθορά του χρόνου.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ