Φωτιά Μυκήνες: Η Λίνα Μενδώνη εκτιμά ότι το «το κράτος αντέδρασε»

Μοιραστείτε το:

Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε με τρόπο ώστε να μην προκληθεί ζημία στις αρχαιότητες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στη Βουλή. «Μια φωτιά σε οποιοδήποτε αρχαιολογικό χώρο και ιδιαίτερα σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο είναι από μόνο του ένα θλιβερό γεγονός. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε με τρόπο και είχε προβλέψει τόσο, ώστε να μην προκληθεί ζημία στις αρχαιότητες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Το κράτος αντέδρασε», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και σημείωσε: «Είναι ατυχές το γεγονός της φωτιάς, αλλά είναι ευτυχές το γεγονός ότι δεν έχουμε την παραμικρή ζημία στα μνημεία αυτού του αρχαιολογικού χώρου».

«Είμαι υπερήφανη που η φωτιά στις Μυκήνες αντιμετωπίστηκε και δεν προκάλεσε την παραμικρή ζημία στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Τα καμένα χόρτα, προφανώς δίνουν μια δυσάρεστη εικόνα. Αλλά ήταν καμένα χόρτα και δεν υπήρξαν ζημίες στις αρχαιότητες», είπε η Λίνα Μενδώνη απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρολιάκο, ότι είναι η υπουργός που επί των ημερών της κάηκαν οι Μυκήνες.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη θλίψη του για τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, δηλώνοντας ότι η κοινή γνώμη αναμένει απαντήσεις από τους αρμόδιους αν θα ήταν δυνατό να προλάβουμε τη φωτιά σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο. Δήλωσε επίσης, ότι το θέαμα είναι φρικτό και πόρρω απέχει από την εικόνα εξωραϊσμού που επιχειρεί η κυβέρνηση.

 Αλέξης Τσίπρας

«Οι εικόνες από την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η στάση της κυβέρνησης όμως, προκαλεί οργή», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με την οποία σχολιάζει φωτογραφία από τη σημερινή πυρκαγιά. Συνεχίζοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «σε ένα ακόμα ζήτημα, αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και καταφεύγει ξανά στην παραποίηση της πραγματικότητας». «Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη δοξάζουν γιατί δεν έγινε στάχτη όλος ο χώρος, ενώ η υπουργός δηλώνει ότι “οι επισκέπτες απλά θα δουν λίγα καμένα χόρτα”», σημειώνει και καταλήγει: «Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε».



ΣΥΡΙΖΑ

Να ζητήσει «συγγνώμη» από τους πολίτες καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την πυρκαγιά στις Μυκήνες. «Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του “επιτελικού” κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη “τη μικρότερη δυνατή φθορά” και πως “το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα”», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη “συγγνώμη” από τον ελληνικό λαό», προσθέτει.

Ο Γιάννης Ραγκούσης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

«Η λειτουργία του κράτους κρίνεται κι αυτή εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αυτός ο τόσο σπουδαίος παγκοσμίως αρχαιολογικός χώρος παραδόθηκε ουσιαστικά ανυπεράσπιστος στις φλόγες».

Η λειτουργία του κράτους κρίνεται κι αυτή εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι θλιβερό, είναι θλιβερό για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες, για την παγκόσμια κοινότητα και είναι θλιβερό, γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του αυτός ο τόσο σπουδαίος, ο τόσο σημαντικός παγκοσμίως αρχαιολογικός χώρος παραδόθηκε ουσιαστικά ανυπεράσπιστος στις φλόγες.  Αυτό, ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν το είχε υποστεί όχι εδώ και χρόνια, αλλά εδώ και αιώνες.  Υπ΄αυτήν την έννοια λοιπόν είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, πρέπει να αναζητηθούν και βεβαίως πρέπει στο τέλος να αποδοθούν .
Το πρώτο και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι αυτός εδώ ο αρχαιολογικός χώρος χθες παραδόθηκε ανυπεράσπιστος στις φλόγες, γιατί προφανώς το κράτος του κ. Μητσοτάκη είχε πάει για μπάνιο.


Το ΥΠΠΟ παρουσίασε παλιές φωτογραφίες ως σημερινές

H φωτιά στις Μυκήνες άφησε σημαντικές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο, όμως το υπουργείο με παλαιότερες φωτογραφίες θέλησε να αποδείξει ότι τα αρχαία ευρήματα δεν υπέστησαν καμία φθορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι:

  • η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου,
  • οι Βόρειες Αποθήκες,
  • η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου,
  • η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης,
  • η ΝΔ Συνοικία και
  • η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Δείτε αναλυτικά τις φωτογραφίες

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ