Ερντογάν Τουρκία: Ραγδαία συρρίκνωση για την τουρκική οικονομία – Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

Μοιραστείτε το:

Η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σήμερα κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της καθώς τα δεδομένα έδειξαν πως η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των δέκα και περισσότερων τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Παρότι η τριμηνιαία πτώση στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου που ανακοινώθηκε από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτή που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Όταν η πανδημία εκδηλώθηκε τον Μάρτιο, η κυβέρνηση επέβαλε σειρά περιορισμών προκειμένου να φρενάρι τη διάδοσή της, η οποία αναπόφευκτα πλήττει την οικονομία. Εκτός από το κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο, κλειστά σύνορα και περιορισμένα εσωτερικά ταξίδια. Πολλοί από τους περιορισμούς καταργήθηκαν τον Ιούνιο.

Οι ελπίδες ότι η οικονομία θα εμφανίσει ισχυρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο έχουν υποχωρήσει, καθώς η τουριστική κίνηση ήταν χαμηλότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Η τουρκική οικονομία είχε καταγράψει ανάπτυξη 4,4% το πρώτο τρίμηνο.

Βυθίζεται η τουρκική λίρα

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7,3511 έναντι του δολαρίου, και ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που τα πήγε καλύτερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μείωση κατά 11,8%.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και αναλυτές λένε πως η μείωση της ισοτιμίας του θα ήταν χειρότερη, αν μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο. Ανάλογη εικόνα και με το ευρώ, καθώς η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα επιβολής οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ενδέχεται να αποφασιστούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά, πέρυσι ένα ευρώ κόστιζε 6,38 λίρες, πριν τρεις μήνες 7,59 και τώρα έχει εκτιναχθεί στα 8,73.

Ήδη πάντως ο οικονομικός οίκος Fitch έχει αναθεωρήσει τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικές που σημαίνει ότι είναι ένα βήμα πριν προχωρήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου, γεγονός που αναμένεται να απομακρύνει περαιτέρω τους επενδυτές από τη γειτονική χώρα, κάνοντας την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο οικονομολόγος, Ναπολέων Μαραβέγιας «η λύση που θα μπορούσε να είχε βρεθεί εδώ και αρκετό καιρό είναι να έχουμε μία αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση όμως των επιτοκίων περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και περιορίζει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Δεν έγινε αυτό με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο υψηλός πληθωρισμός και να συνεχίζεται και η υποτίμηση της λίρας».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ