Ισπανία φωτιά: Πάνω από 3.200 κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Μοιραστείτε το:

Τουλάχιστον 3.200 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται και ήδη κατέκαψε 100.000 στρέμματα στην επαρχία Ουέλβα, στη νοτιοδυτική Ισπανία, και η οποία παραμένει ενεργή σήμερα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. «Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά από την αρχή της χρονιάς στην Ανδαλουσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των δασοκόμων της περιφέρειας.

Η φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη στην κοινότητα Αλμοναστέρ λα Ρεάλ «παραμένει ενεργή και προσπαθούμε να τη σταθεροποιήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος των περιφερειακών υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων. Η δασική πυρκαγιά, της οποίας τα αίτια παραμένουν άγνωστα, υποχρέωσε σχεδόν 3.200 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προληπτικά, και έκανε στάχτη σχεδόν 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της περιφερειακής κυβέρνησης. «Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ο καπνός, για τον λόγο αυτό οι αρχές καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις κοινότητες στις οποίες φθάνει ο καπνός», εξήγησε ο εκπρόσωπος του δασονομικού σώματος.

Ο στρατός κλήθηκε από την περιφέρεια να βοηθήσει τους εκατοντάδες πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες στο έδαφος και στον αέρα. Λόγω του θερμού και ξηρού κλίματός της η Ισπανία, δεύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, πλήττεται κάθε καλοκαίρι από δασικές πυρκαγιές που απειλούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να γίνουν πιο συχνές και πιο βίαιες με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μυκήνες φωτιά: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην περιοχή των Μυκηνών, καθώς η φωτιά που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, προσέγγισε και τον αρχαιολογικό χώρο. Όπως δήλωσε, ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο». Πενήντα έξι πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα επιχειρούν πλέον στην περιοχή, ενώ από αέρος 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα πραγματοποιούν εκ περιτροπής ρίψεις νερού.

Μυκήνες φωτιά: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Μυκήνες φωτιά: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Gepostet von Flash.gr Life am Sonntag, 30. August 2020

Εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος

 Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πυρκαγιά με αποτέλεσμα να περάσει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος εκκενώθηκε νωρίτερα για προληπτικούς λόγους. Η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στον τάφο του Αγαμέμονα.  Στη συνέχεια, έφτασαν ενισχύσεις και από Ναύπλιο, Άργος και Κόρινθο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες καταφθάνουν δυνάμεις από ολόκληρη την Πελοπόννησο

Σχετικά με τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή των Μυκηνών εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού. Οπως αναφέρεται οι φλόγες μπήκαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο χωρίς ωστόσο, να προκαλέσει ζημιές στις αρχαιότητες.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό. Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου».

Είναι σημαντικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες του argolikeseidiseis η φωτιά εντοπίσθηκε απέναντι από τον χώρο του Τάφου του Αγαμέμνονα να καίει ξερά χόρτα μέσα σε ρεματιά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.

Φωτογραφίες από Arcadia Portal

  

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ