Αλέξης Πατέλης: “Σύνταξη Νέων” και Diversity Training από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μοιραστείτε το:

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη για την πρόταση που θα υποβάλλει η Ελλάδα στην κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όπως είχε κάνει μία εβδομάδα νωρίτερα και ο Θοδωρής Σκυλακάκης εξειδίκευσε ότι το 30% των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αφορούν στην πράσινη ατζέντα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σε σχέση με το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την χώρα αναφέρει πως θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο ασφαλιστικό ώστε να “πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους”

Ο κ. Πατέλης μάλιστα κράτα κατά τη συνέντευξη του και κάποιες αποστάσεις από την έκθεση πισσαρίδη λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ο κόσμος από εκθέσεις έχει φάει αρκετά θέλει να δει το αποτέλεσμα δουλειά μας είναι να φέρουμε το αποτέλεσμα”.

Χαρακτηρίζει επίσης αμείλικτες τις προθεσμίες του ταμείου καθώς το 70% των πόρων θα πρέπει να έχουν δεσμευτεί μέχρι το 2022 “αλλιώς χάνουμε τα λεφτά” όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πατέλης ρεαλιστικά προσθέτει πως μόνο ώριμα έργα μπορούν να ενταχθούν στην πρώτη φάση των οποίων η συμβασιοποίηση πρέπει να έχει γίνει μέχρι το 2022.

Πράσινα και ψηφιακά

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού επαναλαμβάνει ότι το 30% των πόρων του ταμείου θα στραφούν σε πράσινες επενδύσεις που κυρίως θα εκφραστούν από ένα ανανεωμένο και διευρυμένο πρόγραμμα “Εξοικονομώ αυτόνομώ” ενώ κάνει λόγο και για την απολιγνιτοποίηση που αφορά κυρίως τη Δυτική Μακεδονία.

Ως ψηφιακές δράσεις αναφέρει την ψηφιοποίηση του Κράτους και των επιχειρήσεων λέγοντας πως για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των παραπάνω έχουν οριστεί οι πέντε ομάδες εργασίας που δουλεύουν με τα υπουργεία για τη σύνταξη των επιμέρους προτάσεων.

Αλλαγή στις συντάξεις

Απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό αναφέρει την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα αποταμιευτικά προϊόντα, λεγομενα και PEPP ( Πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν). Περιγράφει συνοπτικά  Μάλιστα το σχέδιο της κυβέρνησης ως εξής:

“Η βασική σύνταξη παραμένει η ίδια αλλά στη συμπληρωματική την επικουρική σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους.

Αντ αυτού δημιουργείται ένας ατομικός Κουμπαράς.  Ο κάθε νέος όταν θα βάζει στην άκρη ένα κομμάτι του μισθού κάθε μήνα για τη μελλοντική επικουρική του σύνταξη θα ξέρει ότι αυτό είναι εκεί δικό του και θα το παρακολουθεί να αβγατίζει. Δεν θα μπορεί κανείς να του το πάρει όπως έγινε τόσες φορές τα πρόσφατα χρόνια. Είναι σωστό να έχεις πληρώσει εισφορές όλη σου τη ζωή και μετά να έρχεται κάποιος και να σου κόβει τη σύνταξη;

Η μετάβαση στο νέο σύστημα θα είναι σταδιακή εννοείται. Δεν σημαίνει μειώσεις για τους σημερινούς συνταξιούχους αλλά προοπτική για τη νέα γενιά αν θέλετε ντε και καλά να χρησιμοποιήσετε ταμπέλες θα μπορούσατε με κάποιο καλέσετε “σύνταξη νέων” ή “ταμείο νέων” προσθέτει βάζοντας έναν νέο όρο που θα συζητηθεί στο δημόσιο διάλογο.

Για την μείωση των ανισοτήτων

Μιλώντας για τη θέση των νεων αλλά και της γυναίκας στην αγορά εργασίας ο κ. Πατέλης αφού υπενθυμίζει ότι έχει δηλώσει πρόσφατα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κάνει λόγο για την ανάγκη diversity training δηλαδή κατάρτισης εργαζομένων και εργοδοτών προκειμένου να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Πατέλης χωρίς να αναφερθεί σε διπλωματικά ή αμυντικά θέματα κάνει μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για την τουρκική οικονομία και τις εντεινόμενες εκροές από την τουρκική λίρα που χάνει συνεχώς την αξιοπιστία της. Εκτιμά μάλιστα ότι οι εσωτερικές καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα έχουν αυξηθεί ωστόσο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στην προσπάθειά της να στηρίξει τη λίρα έχει ουσιαστικά “δανειστεί” αυτές τις καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες και τις έχει εκποιήσει. Δηλαδή φαίνεται πως δεν υπάρχουν αρκετά συναλλαγματικά αποθέματα ώστε να καλύψουνολόκληρες τις καταθέσεις σε ευρώ και δολάρια αν οι Τούρκοι καταθέτες μία μέρα προσπαθήσουν να τις αποσύρουν ολόκληρες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ