Συμβούλιο ΥΠΕΞ Ζοζέπ Μπορέλ: Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

[taxopress_postterms id="1"]
Μοιραστείτε το:

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση για την τουρκική συμπεριφορά, στις δηλώσεις του μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ευχαρίστησε επίσης τη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να βρεθούν λύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο και Τουρκία, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί ένα μονοπάτι για να γίνουν υγιέστερες οι σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, είπε ότι «είμαστε σαφείς ως προς την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο», ενώ συμπλήρωσε ότι μόνο με διάλογο θα αποφευχθεί η κρίση. Κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται και επισήμανε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο πρέπει να συζητηθούν περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, προσθέτοντας πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.


«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το θέμα της Τουρκίας. Διαβάστε Αναλυτικά

Βρυξέλλες Νίκος Δένδιας: Απόλυτη αναγκαιότητα οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Στήριξη από Τσεχία [vid]

Η Navtex της Τουρκίας

Νέα NAVTEX εξέδωσε την Πέμπτη η Άγκυρα για το Oruc Reis, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης, την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι, η Άγκυρα δέσμευσε διαφορετική περιοχή, πιο νότια και πιο δυτικά, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis.

«Οι σεισμογραφικές έρευνες θα διεξαχθούν από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου» ανακοίνωσε με Navtex το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Νωρίτερα η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά έως τις 1-2 Σεπτεμβρίου στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της ακτής του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα), βορειοανατολικά της Κύπρου.

Αντι-NAVTEX από την Ελλάδα

Με αντι-Navtex απάντησε η Ελλάδα: Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Τονίζεται ότι είναι άκυρη η παράνομη τουρκική Navtex, η οποία έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ