Κύπρος άσκηση: Ολοκληρώθηκε η τετραμερής αεροναυτική «ΕΥΝΟΜΙΑ 2020» [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τετραμερής αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας με την επωνυμία «ΕΥΝΟΜΙΑ 2020», με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ προς την Άγκυρα. Η εναρκτήρια δραστηριότητα, στην οποία συμμετείχαν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις 4 χώρες, σηματοδότησε και την έναρξη της Πρωτοβουλίας την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020. Ακολούθησε η πλήρης δραστηριότητα των 4 χωρών, μέχρι την τελική φάση της άσκησης το πρωί της Παρασκευής(28 Αυγούστου 2020.

Οι ενέργειες υλοποιήθηκαν στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και συμπεριέλαβαν μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης. Σχετικό βίντεο και φωτογραφίες έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, στο οποίο διακρίνεται ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης να συγχαίρει τα πληρώματα των πλωτών και εναέριων μέσων που συμμετείχαν.

Η δραστηριότητα διεξήχθη στο πλαίσιο της κοινής απόφασης των τεσσάρων χωρών για παρουσία στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Ενέργειες υλοποιήθηκαν στον θαλάσσιο χώρο στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 όπου εξετάστηκε μεγάλο φάσμα ναυτικών και αεροπορικών ζητημάτων, αλλά και θεμάτων Έρευνας και Διάσωσης. Σε αυτή συμμετείχαν Αεροπορικά και Ναυτικά Μέσα από τις τέσσερις χώρες.

Την τελική φάση, πού πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή, Νότια της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς πλαισιωμένος από τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ και τους Ακόλουθους Άμυνας Γαλλίας και Ιταλίας. Η επιτυχής διεξαγωγή της δραστηριότητας καταδεικνύει και τη θέληση των τεσσάρων κρατών για τη δημιουργία μιας ενισχυμένη, συλλογικής, ναυτικής παρουσίας, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στον διάλογο και στη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα στέλνει μηνύματα ότι η Τετραμερής Συνεργασία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με μια ιδιαίτερα αυστηρή δήλωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε  ότι η χώρα του σκληραίνει τη στάση της με φόντο τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις». «Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 2020» στα ανοιχτά της Κύπρου:

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ