Εμανουέλ Μακρόν: Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα – «Σέβεται μόνο λόγια που συνοδεύονται από πράξεις»

Μοιραστείτε το:

Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του σκληραίνει τη στάση της με φόντο τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις». «Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις. Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία», δήλωσε.


 Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Στόλτενμπεγκ

Η τουρκική προεδρία σε επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ πως είναι υπέρ του διαλόγου και της λύσης που θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι όλοι κερδισμένοι στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, την ΄ώρα που το ΥΠΕΞ της χώρας συνέχισε τις προκλήσεις. Ο τούρκος Πρόεδρος, εξάλλου, δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να κάνει λόγο για χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Ο Ερντογάν τέλος επισήμανε στον Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ μπορεί, όλη αυτή την περίοδο, να αναλάβει τις ευθύνες του στην Ανατολική Μεσόγειο.


Συμβούλιο ΥΠΕΞ Ζοζέπ Μπορέλ: Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Λίστα κυρώσεων

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση για την τουρκική συμπεριφορά, στις δηλώσεις του μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ευχαρίστησε επίσης τη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να βρεθούν λύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο και Τουρκία, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί ένα μονοπάτι για να γίνουν υγιέστερες οι σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία. Διαβάστε Αναλυτικά

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
  4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
  5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
  6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
  7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν τηλεφώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν και δεν πρόκειται να μιλήσει μαζί του σήμερα, αλλά και τόνισε ότι υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ κι αν υπάρξει νεότερο θα ενημερώσει. Για την Ελλάδα είπε ότι «πρέπει να πάρουμε σοβαρά όσα λένε οι Έλληνες φίλοι μας και να τους στηρίξουμε όπου έχουν δίκιο», αλλά «δεν θέλουμε περαιτέρω κλιμάκωση και για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση πρέπει κάποιος να μιλάει με όλες τις πλευρές».

Για την στάση της Γαλλίας υπέρ της Ελλάδας, είπε ότι έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο Μακρόν και το θέμα αφορά σε ζήτημα δυο κρατών μελών του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λυθεί.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ