Μάας Τσαβούσογλου: Αντιδράσεις από την Γερμανικό τύπο για τις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών [vid]

Μοιραστείτε το:

H εφημερίδα Bild επικαλείται διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα και αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι ο Χάικο Μάας, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία, θα καλέσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στο Βερολίνο στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Όμως, όπως μετέδωσε το OPEN, το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για διάλογο αλλά όχι με όρους από την Ελλάδα. Οι κρίσεις λύνονται επί ίσοις όροις, αναφέρει η Άγκυρα, σύμφωνα με τη Bild.

Απειλές προς την Ελλάδα ενώπιον του γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα την Ελλάδα ενάντια στην κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλιώς δεν θα διστάσει να κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο», τονίζοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να λύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο διάλογος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικές προϋποθέσεις. «Θα κάνουμε χωρίς δισταγμό ό, τι είναι απαραίτητο», είπε. Ειδικότερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην Άγκυρα, είπε: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά μην μας φέρνετε ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις, έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο».

Ο κ. Τσαβούσογλου εξαπέλυσε πυρά προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, λέγοντας «ότι με αυτές τις δηλώσεις που έκανε έδειξε το επίπεδό του» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε: «Αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Έκανε δε αναφορά για μειονότητα της Θράκης και είπε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο «κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ». Κατόπιν ευχαρίστησε τη Μέρκελ και τον Χάικο Μάας για τις προσπάθειες που κάνουν για διάλογο.

Από την πλευρά, του ο Χάικο Μάας είπε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο, σημειώνοντας ότι γνωρίζει πως «οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος», ωστόσο είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη.

Μάας – Δένδιας: Κοινές δηλώσεις στο Υπουργείο εξωτερικών μετά την συνάντηση [vid]

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έφτασε στην Άγκυρα μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσία του γερμανού ομολόγου του. Στις κοινές τους δηλώσεις με τον Χάικο Μάας, ο κ. Δένδιας έθεσε το ζήτημα των κυρώσεων και υπογράμμισε σε όσους συνιστούν διάλογο πως αυτός δεν μπορεί να γίνεται υπό καθεστώς απειλών από την Τουρκία. «Προσβλέπουμε σε κατάλογο κυρώσεων» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα περιμένει από τον κ. Μπορέλ να παρουσιάσει έναν τέτοιο κατάλογο κυρώσεων «που θα καταστήσουν σαφές ότι εφόσον συνεχιστεί η παραβατικότητα της Τουρκίας θα υπάρξουν συνέπειες».

Το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται υπεράσπιση είτε προέρχεται η απειλή από την Τουρκία είτε αφορά την Λευκορωσία, ανέφερε ο κ. Δένδιας υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική παραβατικότητα υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «χωρίς μεγαλοστομίες και αλαζονείες η Ελλάδα θα υπερασπίσει εν ονόματι του δικαίου την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία όπως είπε είναι και δικαιώματα της Ευρώπης. Μάλιστα πρόσθεσε με νόημα για «να μην υπάρχει καμία παρανόηση. Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει το διάλογο. Δεν υφίσταται όμως διάλογος υπό καθεστώς απειλών και προκλήσεων την ώρα που παραβιάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εύχομαι αυτό να είναι κατανοητό στην Άγκυρα την οποία θα επισκεφτεί ο Χάικο Μάας». Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιμένει στην προβολή αλαζονικής ισχύος.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ