Ελληνοτουρκικά: Ανοιχτό μικρόφωνο αποκάλυψε διάλογο Μπορέλ – Κάρενμπαουερ [vid]

Μοιραστείτε το:

Με φόντο τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και τον διπλωματικό «πυρετό» με τελευταίο κρίκο την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Τραμπ, ένα… ξεχασμένο ανοικτό μικρόφωνο, αποκάλυψε πολλά για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Ειδικότερα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ, όταν ρωτήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, χωρίς προφανώς να έχει αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι» και ότι «αισθάνονται ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι».  Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμεινε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, της οποίας θα προεδρεύει ο Μπορέλ. Αυτές συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν να αλλάξουν την πορεία δράσης της Τουρκίας καθώς επίσης και άλλα πολιτικά και διπλωματικά «καρότα και μαστίγια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κράτος – μέλος πρότεινε την ανάκληση του καθεστώτος χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. για την Τουρκία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ένας ανώτατος αξιωματούχους της Ε.Ε. δήλωσε ότι σύμφωνα με τον Μπορέλ «αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένα σοβαρό ρίσκο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κύρια ανησυχία του είναι να προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση».

Η κυρία Καρενμπάουερ, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, είπε ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι μόνο θέμα των δυο χωρών, αλλά «μας άφορα όλους την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». «Η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει και να δρομολογήσει πολιτική λύση. Πρόκειται για σύνθετα ζητήματα, δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Με τους κ. Παναγιωτόπουλο και (τον κύπριο υπουργό Άμυνας) Πετρίδη συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης» πρόσθεσε η υπουργός Άμυνας.

Για τις τουρκικές κυρώσεις η ΕΕ επιμένει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, της οποίας θα προεδρεύει ο Μπόρελ. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει κυρώσεις που στοχεύουν στην αλλαγή της πορείας της Τουρκίας, αλλά και σε άλλα πολιτικά «μαστίγια και καρότα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κράτος – μέλος, που δεν κατονομάζεται πρότεινε την ανάκληση του καθεστώτος χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ στην Τουρκία. Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών ξεκινά την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, αλλά κυρώσεις αναμένονται στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ