Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκινούν αύριο οι δικάσιμοι

Μοιραστείτε το:

Αύριο ξεκινά πάλι η διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής. Στις 27, 28 και 31 Αυγούστου οι δικάσιμοι θα διεξαχθούν στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών. Μένουν μόνο λίγες δικάσιμοι από την ολοκλήρωση των αγορεύσεων υπεράσπισης. Όπως σημειώνει το Golden Dawn Watch «η τελευταία χρονιά της Δίκης της Χρυσής Αυγής, εκτός του ότι σημαίνει την ολοκλήρωση αυτής της μακράς, σημαντικής αλλά και εξαντλητικής διαδικασίας, αποτελεί και μια εξαίρεση καθώς είναι η πρώτη φορά που έχουμε δικάσιμες τον εν λόγω μήνα».

Η τελευταία δικάσιμος της δίκης είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουλίου με την αγόρευση του συνήγορου Παπαδέλη για τους κατηγορούμενους, Ηλία Κασιδιάρη και Νίκο Μιχαλολιάκο.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής σε επιστολή τους προς τον προϊστάμενο του Εφετείου έχουν ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών και την καθημερινή διεξαγωγή της δίκης. Κρούουν το κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η δίκη «να μην τερματιστεί μέσα στα εύλογα χρονικά όρια, αλλά να υποβληθεί σε περιπέτεια νέας παράτασης απροσδιόριστης διάρκειας, ιδίως εάν, πράγμα μη αποκλειόμενο από τις μέχρι τώρα προβλέψεις, τα δικαστήρια ξανακλείσουν λόγω του κορονοϊού τους επικείμενους χειμερινούς μήνες».

Στο αίτημα τους οι συνήγοροι σημειώνουν πως υπήρχε η δυνατότητα να συνεχιστεί η δίκη παρόλο που τα δικαστήρια είχαν κλείσει λόγω πανδημίας καθώς ανήκε στις εξαιρέσεις και προσθέτουν πως «για την ολοκλήρωση της δίκης υπολείπονται ακόμα δεκάδες αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ζητήσει να αγορεύσουν μία φορά για κάθε υπόθεση, στην οποία παρίστανται (άρα δύο και τρεις ακόμα αγορεύσεις έκαστος), ενώ αρκετές δικάσιμοι έχουν χαθεί ή έχουν περιοριστεί σε ελάχιστο χρόνο πραγματικής διεξαγωγής τους, εξαιτίας κακής συνεννόησης των συνηγόρων υπεράσπισης ως προς την σειρά των αγορεύσεων, των κωλυμάτων τους κ.λ.π.».

Ανάμεσα σε άλλα, ζητούν να διεξάγεται καθημερινά η δίκη από τις 17 Ιουνίου και μετά. Παράλληλα ζητούν να ληφθούν όλα τα μέτρα  ώστε να εξαντλούνται τα χρονικά όρια κάθε μίας δικασίμου και να αποφεύγονται φαινόμενα πρόωρης λήξης η και ματαίωσης των συνεδριάσεων εξαιτίας απουσίας συνηγόρων που έχουν σειρά να αγορεύσουν.

Η πολιτική αγωγή σημειώνει πως αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της για την επιτάχυνση των ρυθμών διεξαγωγής της δίκης, θεωρεί βέβαιο πως τον Οκτώβριο θα μπορεί το δικαστήριο να κηρύξει την λήξη της ακροαματικής διαδικασίας και των αγορεύσεων. Τονίζουν, ωστόσο, πως «και αν ακόμα η ακροαματική διαδικασία και οι αγορεύσεις δεν ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο 2020 θεωρούμε ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις η δίκη να συνεχιστεί και να μη διακοπεί εκ νέου σε καμία περίπτωση εξαιτίας των μέτρων του κορονοϊού, όχι μόνο λόγω της μεγάλης σημασίας και της πολύ μεγάλης διάρκειας αυτής μέχρι τώρα  αλλά και λόγω ότι η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, στην οποία διεξάγεται, αποδεδειγμένα πληρεί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την τήρηση μέτρων ασφαλείας.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είχε ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια, στις 20/4/2015.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ