Κορονοϊός κρούσματα: Αυτές είναι οι 4 περιοχές της Αττικής που βρίσκονται στο «κόκκινο» [vid]

Μοιραστείτε το:

Εντείνεται η ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 ανακοινώθηκαν 170 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 51 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 18 στη Θεσσαλονίκη. Η Αττική είναι ανάμεσα στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, καθώς την Κυριακή 23 Αυγούστου 2020, ένα στα δύο των κρουσμάτων εντοπίστηκε στο λεκανοπέδιο. Οι περιοχές της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα και το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο φαίνεται πως είναι η Κηφισιά, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη .

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο «πρόβλημα» είναι οι εκδρομείς του Αυγούστου οι οποίοι ταξίδεψαν σε νησιά των Κυκλάδων, όπως Μύκονος και Πάρος, αλλά και στην Χαλκιδική, κόλλησαν τον ιό και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Αθήνα με αυτόν. Πρόκειται κυρίως για νέους και ευκατάστατους, οι οποίοι επέλεξαν να ταξιδέψουν σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας. Η επιστροφή των εκδρομέων στις πόλεις, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, φαντάζει στους λοιμωξιολόγους σχεδόν εφιαλτική. Παράλληλα, οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου, θα αποτελέσουν βάση για τους ειδικούς επιδημιολόγους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τεθεί σε ισχύ η γενικευμένη και καθολική χρήση μάσκας. Αν η χώρα «σπάσει» το φράγμα των 300 κρουσμάτων, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μέτρα.

Τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 170 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8819, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες. 886 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4009 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

Από τα 170 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, μόνο τα 36 είναι εισαγόμενα. Από τα 134 εγχώρια, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 14 με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην Αττική καταγράφηκαν 51 νέα κρούσματα ενώ στη Θεσσαλονίκη 18.

Αναλυτικότερα:

– 27 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 51 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 1 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

– 1 στην Π.Ε. Έβρου

– 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 1 στην Π.Ε Ηλείας

– 1 στην Π.Ε Ημαθίας

– 4 στην Π.Ε Ηρακλείου

– 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων

– 2 στην Π.Ε Καβάλας

– 2 στην Π.Ε Καρδίτσας

– 2 στην Π.Ε Καστοριάς

– 15 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

– 5 στην Π.Ε Κυκλάδων

– 1 στην Π.Ε Λασιθίου

– 3 στην Π.Ε Λέσβου

– 1 στην Π.Ε Μαγνησίας

– 2 στην Π.Ε Μεσσηνίας

– 4 στην Π.Ε Πέλλας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 3 στην Π.Ε Πιερίας

– 1 στην Π.Ε Πρέβεζας

– 1 στην Π.Ε Ροδόπης

– 1 στην Π.Ε Σερρών

– 2 στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 στην Π.Ε. Φλώρινας

– 3 στην Π.Ε Χανίων

– 1 στην Π.Ε Χίος

– 5 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Γεωγραφική κατανομή

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Nωρίτερα ανακοινώθηκαν οι όροι έναρξης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό – ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021. Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου.

Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

  • Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.
  • Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

– Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.

Όπως σημείωσε η κυρίας Κεραμέως, θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

⁃ Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

– Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Τι θα γίνει με τα διαλείμματα και τις σχολικές γιορτές

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

  • Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.
  • Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.
  • Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
  • Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.
  • Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα. Διαβάστε αναλυτικά

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ