Γκίκας Μαγιορκίνης: «Κόκκινη γραμμή» για το ΕΣΥ αν οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 100 [vid]

Μοιραστείτε το:

Φουντώνει η ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη να εκτιμά ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες, η πανδημία στην Ελλάδα έχει δυναμική δεύτερου κύματος. Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο euronews, ο κ. Μαγιορκίνης – ο οποίος ανήκει στην επιστημονική ομάδα του Σωτήρη Τσιόδρα, και μάλιστα θα τον αντικαθιστά όταν αυτός απουσιάζει από την ενημέρωση που επανέρχεται – σημειώνει πως δύο είναι τα σημεία που προβληματίζουν τους επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Το πρώτο, όπως λέει, είναι οι άνθρωποι που γυρίζουν από τις διακοπές τους, έχοντας περάσει μια πιο χαλαρή και πιο κοινωνική καθημερινότητα. Και το δεύτερο είναι η χρήση μάσκας, για την οποία φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα υπήρξε σχετική χαλάρωση. Οι επιστήμονες, υπογραμμίζει ο κ. Μαγιορκίνης, έχουν θέσει μια συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή. «Υπάρχει ένας αριθμός, το σημείο που αποτελεί κόκκινη γραμμή είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή όταν δούμε τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 100 και να τους ξεπερνάνε αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή, για την οποία θα έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», υπογραμμίζει.

Μιλώντας για τους λόγους χαλάρωσης, ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει πως σχετίζονται με τη φυσιολογική αντίδραση στην κόπωση που έχει προκαλέσει η πανδημία από τον Φεβρουάριο, αλλά και στη φυσική χαλάρωση που σχετίζεται με τις καλοκαιρινές διακοπές. Πάντως δε θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο νέας γενικής καραντίνας.

«Η καραντίνα αποτελεί έκτακτο μέτρο όταν οι συνθήκες δείχνουν πως το σύστημα υγείας καταρρέει. Δε θεωρώ πιθανή την κατάσταση, όπου το σύστημα υγείας θα φτάσει σε αυτό το σημείο πίεσης, οπότε για αυτό το λόγο θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να χρειαστεί να μπούμε σε καραντίνα», εξηγεί.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρεται και σε όσους διακινούν την άποψη ότι κορονοϊός δεν υπάρχει. «Τα κινήματα άρνησης συγκεκριμένων λοιμώξεων είναι πολύ παλιά και βρίσκονται στα όρια μεταξύ κουλτούρας και διαπαιδαγώγησης. Είναι δύσκολο να μεταπείσουμε ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά να υιοθετούν συνομωσιολογίες. Μπορώ να σας πω χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ένα κίνημα αρνητισμού για την ύπαρξη του HIV εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάνω από 20- 30 χρόνια. Δεν υπάρχει τρόπος να πείσεις αυτούς τους ανθρώπους δυστυχώς. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται είναι υπομονή όσον αφορά τη στάση τους και να συνεχίσουμε να επιμένουμε στην αλήθεια, η οποία είναι η επιστημονική τεκμηρίωση η οποία δείχνει ότι ο ιός και υπάρχει και είναι επικίνδυνος και θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατέψουμε την κοινωνία μας», καταλήγει στις δηλώσεις του στο euronews.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ