Ρηματική Διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ: Αμφισβητεί τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Μοιραστείτε το:

Ρηματική Διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο θα προσέλθει στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων ξεκινήσουν μεταξύ των δύο πλευρών. Το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, σκιαγραφεί τα βασικά σημεία της Διακοίνωσης που είναι τα εξής: Η Τουρκία, απορρίπτει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της, επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό σύμφωνο και επαναλαμβάνει τη θέση για νησιά που βρίσκονται στη “λάθος πλευρά” της οριοθετικής γραμμής, η οποία “εξαφανίζει”  Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη. Υποστηρίζει πως τα θαλάσσια “σύνορα” είναι αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Σημειώνεται πως η συμφωνία μαζί με εκείνη με την Ιταλία, κυρώνεται από τη Βουλή την Τετάρτη, και τη Δευτέρα 24/8 ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή.

Πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Στο μεταξύ το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, βρέθηκε πάλι μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την Κυριακή, συνεχίζοντας για 14η μέρα να πλέει εντός των ορίων της  Navtex. Μάλιστα, το ερευνητικό σκάφος συνοδεύουν και τουρκικά πολεμικά σκάφη. Από πλευρά της Ελλάδας, έχει γίνει γνωστό πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Την Τρίτη στην Ελλάδα ο Χάικο Μάας

Την Τρίτη αναμένεται στην Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα, έχοντας επαφές με τις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει και η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου Αθήνα και Λευκωσία θα πιέσουν για κυρώσεις στην Τουρκία.

Spiegel: Ο Ερντογάν ρισκάρει πόλεμο

Ενδεικτικό του κλίματος είναι δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel που τονίζει πως η τουρκική πολιτική προκαλεί την Ελλάδα και ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε συναγερμό, έχοντας σε ετοιμότητα τις δυνάμεις του Ναυτικού τους. Ενδιαφέρον είναι πως το άρθρο, συνδέει την σημερινή πολιτική της Τουρκίας, με την “Γαλάζια Πατρίδα“, ένα εθνικιστικό, επεκτατικό σχέδιο που γεννήθηκε στους κόλπους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, πριν από 15 χρόνια.  “Στο Βερολίνο υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου στη Μεσόγειο ακόμα κι αν οφείλεται σε ατύχημα. Ο Ερντογάν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη μια επίθεση εναντίον τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Και στην Ελλάδα οι εθνικιστές πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε καμία περίπτωση να μην ενδώσει στη διαμάχη με την Τουρκία. Κανείς δεν θέλει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο μέσω των αμοιβαίων εξοπλισμών μεγαλώνει κάθε μέρα ο κίνδυνος πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο”.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ