Κόλαση στην Ανατολική Μάνη: Διάσπαρτες εστίες – Στάχτη χιλιάδες στρέμματα [vids & pics]

Μοιραστείτε το:

Η πυρκαγιά “έσπασε” χτες στα δύο, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμά της, αλλά στη συνέχεια – και λόγων των ισχυρών ανέμων και της μορφολογίας του εδάφους – επεκτάθηκε σε αρκετάμέτωπα“. Μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί κατοικημένες περιοχές, ενώ έχουν εκκενωθεί προληπτικά από χθες πέντε οικισμοί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ωστόσο η καταστροφή είναι μεγάλη. Ευτύχημα είναι πως σήμερα “έπεσε” ο άνεμος και έτσι είναι πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης. Χτες τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης και η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας τραυματίστηκε στο πόδι και ο άλλος παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα, λόγω του πυκνού καπνού, ενώ επιχειρούσε. Επίσης, ενεργοποιήθηκε ο αριθμός 112 έκτακτης ανάγκης από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, καλώντας τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή τη στιγμή

Νέες αναζωπυρώσεις σήμερα

Σύμφωνα με το τοπικό Flynews.gr, το μεσημέρι της Κυριακής, ο αέρας δυνάμωσε και πάλι αναζωπυρώνοντας εστίες στο βουνό, ενώ οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώθηκαν στην περιοχή Γέρμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και έχουν καεί μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης αλλά και καλλιεργειών και χωραφιών. Βίντεο απεικονίζει την καταστροφή.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΓΓΠΠ, σήμερα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κύθηρα, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο, Λασίθι και Ηράκλειο.

Καιρός: Ζέστη και ισχυροί άνεμοι

Ανταπόκριση του Open από την περιοχή

Ζητήθηκε η ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus

Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για τη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής και σύμφωνα με την Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, το αίτημα έγινε αποδεκτό. Η διάθεση των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς. Είναι η δεύτερη φορά που η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ