Φωτιά Μάνη: Μάχη με 2 πύρινα μέτωπα – Σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων εκτείνεται η πυρκαγιά

Μοιραστείτε το:

Η άπνοια που επικρατούσε στην Ανατολική Μάνη όλη τη νύχτα βοήθησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις και εμπόδισε τη φωτιά να πάρει καταστροφικές διαστάσεις. Με το πρώτο φως της ημέρα άρχισαν και οι ρίψεις νερού από 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη ενώ στο σημείο επιχειρούν και 155 πυροσβέστες με 47 οχήματα.

Η εικόνα είναι βελτιωμένη αλλά υπάρχουν 2 πύρινα μέτωπα τα οποία είναι ενεργά και εκτείνονται σε μια απόσταση 20 χιλιομέτρων με διάσπαρτες εστίες. Κύριο μέλημα των πυροσβεστών είναι να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες μπροστά από χωριά και οικισμούς.

Βαθρακογιάννης: Υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες ενεργές εστίες

Την εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς έδωσε στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» ο κ. Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος τόνισε ότι η πυρκαγιά σήμερα Κυριακή παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα ως προς το μέτωπο αλλά υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες ενεργές εστίες. Και σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι από χθες το βράδυ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Όπως είπε, η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και επεκτάθηκε στον ορεινό όγκο που εκτείνεται ανάμεσα στο Γύθειο και την Αρεόπολη, όπου υπάρχουν πολλές διάσπαρτες οικίες αλλά και μικροί οικισμοί. Από χθες το βράδυ καταγράφονται χαμηλής έντασης άνεμοι, γεγονός που βοηθά την επιχείρηση της Πυροσβεστικής. Οι φλόγες χθες απείλησαν ακόμη και οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν. Σε αρκετές περιπτώσεις κάτοικοι έχουν επιστρέψει στην περιοχή.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Απαραίτητη κρίθηκε η ενεργοποίηση χθες του 112 της Πολιτικής Προστασίας για την ενημέρωση των κατοίκων. Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Παραμείνετε σε επιφυλακή όλο το βράδυ. Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Παρακολουθείτε και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Η ειδοποίηση που έλαβαν κάτοικοι και τουρίστες της Ανατολική Μάνης

Για εμπρησμό μιλούν οι κάτοικοι

Σε 15 διαφορετικά σημεία ξέσπασε η φωτιά στη Μάνη όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι μιλούν ανοιχτά για εμπρησμό. Στο σημείο βρίσκεται ήδη με εντολή του αρχηγού της πυροσβεστικής ειδικό κλιμάκιο που έχει ξεκινήσει τις έρευνες για τα αίτια της φωτιάς.

Η φωτιά από δορυφόρο

Ο πυκνός καπνός που σκέπασε την περιοχή, ήταν ορατός από το διάστημα και καταγράφηκε από τον δορυφόρο της NASA, Suomi NPP, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter, το meteo.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση ανάμεσα στο Γύθειο και την Αρεόπολη στην περιοχή Δρακουλιάνικα και στη συνέχεια (γύρω στις 14:00) χωρίστηκε σε δύο “μέτωπα”, με το ένα να κατευθύνεται προς ορεινό σημείο και την άλλο προς την Νεάπολη. Για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση αρχικά τριών οικισμών (ΒάχοςΓέρμα και Δροσοπηγή) και στη συνέχεια και των οικισμών Σκαμνάκι και Νεοχώρι.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ