Spiegel: Ο Ερντογάν ρισκάρει πόλεμο με την Ελλάδα

Μοιραστείτε το:

Το Spiegel τονίζει πως η τουρκική πολιτική προκαλεί την Ελλάδα και ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε συναγερμό, έχοντας σε ετοιμότητα τις δυνάμεις του Ναυτικού τους. Ενδιαφέρον είναι πως το άρθρο, συνδέει την σημερινή πολιτική της Τουρκίας, με την “Γαλάζια Πατρίδα“, ένα εθνικιστικό, επεκτατικό σχέδιο που γεννήθηκε στους κόλπους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, πριν από 15 χρόνια. “Τον Ιούνιο του 2006, ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, πρώην αρχηγός του Στόλου, είχε περιγράψει ένα δόγμα για την εξωτερική πολιτική. Το δόγμα αυτό τότε δεν ενδιέφερε κανέναν, γιατί φαινόταν πολύ τολμηρό, πολύ επιθετικό. Σε ομιλία του στην Άγκυρα, είχε απαιτήσει την επέκταση της Τουρκίας στην Μεσόγειο, ακόμη και με πολεμικά μέσα, προκειμένου να επεκτείνει τα σύνορα, για να εδραιώσει τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της χώρας. Ονόμασε το σχέδιό  του ‘Μαβί Βατάν‘, δηλαδή ‘Γαλάζια Πατρίδα’. Σε συνέντευξή του είχε πει ότι θέλει η Τουρκία να γίνει μία πραγματική υπερδύναμη στην θάλασσα”. Το Spiegel υποστηρίζει πως η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, αποδείκνυε πως η ηγεσία (του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) δεν έβλεπε σοβαρά τα σχέδια του ναυάρχου και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να εμπλακεί σε εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα.

Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, ο Ερντογάν σήμερα ως πρόεδρος φαίνεται να επανέρχεται στο δόγμα αυτό “τόσο εξαιτίας ενός υπερβολικού εγωισμού όσο και λόγω εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών“.  Κρίνει πως “ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι τον αγνοούν στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών στη Μεσόγειο. Η αντιπαράθεση στη Μεσόγειο προσφέρει στον Ερντογάν μια καλοδεχούμενη ευκαιρία να παρακάμψει τις εσωπολιτικές δυσκολίες. Η οικονομία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κρίση, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η λίρα βρίσκεται με ισοτιμία σχεδόν 9 προς 1 σε σύγκριση με το ευρώ σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών. Τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις για τον Ερντογάν είναι επίσης πολύ άσχημα, όπως σπάνια πριν στη θητεία του. Φοβάται πως δεν θα επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2023”, γράφει το Spiegel.

Διαβάστε το άρθρο

“Υπάρχει διαφωνία στην Ευρώπη για το πώς πρέπει να χειριστεί τον όλο και πιο επιθετικό και απρόβλεπτο Ερντογάν. Ειδικά ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστηρίζει μια σκληρή στάση. Στο Βερολίνο υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου στη Μεσόγειο ακόμα κι αν οφείλεται σε ατύχημα. Ο Ερντογάν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη μια επίθεση εναντίον τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Και στην Ελλάδα οι εθνικιστές πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε καμία περίπτωση να μην ενδώσει στη διαμάχη με την Τουρκία. Κανείς δεν θέλει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο μέσω των αμοιβαίων εξοπλισμών μεγαλώνει κάθε μέρα ο κίνδυνος πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο”.

Με πληροφορίες από Spiegel και Deutsche Welle

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ