Προσφυγικό Ελλάδα: Αναχώρησε η πρώτη ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων που θα μετεγκατασταθεί στη Γαλλία

Μοιραστείτε το:

Αναχώρησε σήμερα νωρίς το πρωί η πρώτη ομάδα 16 ασυνόδευτων ανηλίκων από τους 350 που θα μετεγκατασταθούν στη Γαλλία. Πρόκειται για ακόμη μία αποστολή που πραγματοποιείται κατ’ εφαρμογήν του προγράμματος μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Επιπλέον, η Γαλλία έχει δεσμευτεί να υποδεχτεί πέραν των 350 ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογένειες αιτούντων άσυλο, ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι 400 άτομα.

Η πρόθεση της Γαλλίας είχε εκφραστεί και η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις αρχές του έτους, κατά τη συνάντηση στην Αθήνα του τότε Υφυπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Laurent Nunez, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο. Την υλοποίηση αυτής της απόφασης ανέλαβαν έκτοτε τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών. Η επόμενη ομάδα 33 ασυνόδευτων ανηλίκων έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετικά με τα ανωτέρω ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η στενή ελληνογαλλική φιλία και συνεργασία εκτείνεται πλέον και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση αυτή της Γαλλίας και προσβλέπουμε σε περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας μας».

Για παράνομες επαναπροωθήσεις γράφουν οι New York Times

Αίσθηση από δημοσίευμα των New York Times, καθώς η αμερικανική εφημερίδα, σε ανταπόκρισή της από το νησί της Ρόδου, υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδιώξει κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας πολλούς από αυτούς εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων και στη συνέχεια εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτά και μερικές φορές σε υπερφορτωμένες σχεδίες.  Η εφημερίδα που προχώρησε, όπως αναφέρει, σε ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων από τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια, δυο ακαδημαϊκούς ερευνητές και την τουρκική ακτοφυλακή, τονίζει ότι από τον Μάρτιο τουλάχιστον 1.072 αιτούντες άσυλο ρίχτηκαν στη θάλασσα από Έλληνες αξιωματούχους σε 31 διαφορετικά επεισόδια απελάσεων.

Οι Times πήραν συνεντεύξεις από επιζώντες πέντε εξ αυτών και εξέτασαν φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό αποδεικτικό υλικό και από τα 31 επεισόδια. «Ήταν πολύ απάνθρωπο», δηλώνει η Najma al-Khatib, 50χρονη Συρία δασκάλα, η οποία λέει ότι Έλληνες αξιωματούχοι με καλυμένα πρόσωπα την πήραν μαζί με ακόμη 22 άτομα, μεταξύ τους και δυο μωρά, μέσα στη νύχτα από ένα κέντρο κράτησης στο νησί της Ρόδου, στις 26 Ιουλίου, και εν συνεχεία τους εγκατέλειψαν σε μία σχεδία χωρίς πηδάλιο και κινητήρια, προτού τελικά διασωθούν από την τουρκική ακτοφυλακή. «Έφυγα από τη Σύρια υπό το φόβο του βομβαρδισμού, αλλά όταν συνέβη αυτό ευχόμουν να είχα πεθάνει από τη βόμβα», υποστηρίζει η γυναίκα.

«Αυτή η πρακτική είναι εντελώς άνευ προηγουμένου στην Ελλάδα», δηλώνει η Niamh Keady-Tabbal, διδακτορική ερευνήτρια στο Ιρλανδικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μία από τους πρώτους που τεκμηριώνουν το φαινόμενο. «Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τώρα τον εξοπλισμό διάσωσης για να εκδιώξουν παράνομα τους αιτούντες άσυλο σε ένα νέο, βίαιο και εξαιρετικά ορατό μοτίβο pushbacks που χρησιμοποιείται σε πολλά νησιά του Αιγαίου», τονίζει.

Στις 13 Μαΐου, ο Amjad Naim, ένας 24χρονος Παλαιστίνιος φοιτητής νομικής, ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα 30 μεταναστών που στάματησαν Έλληνες αξιωματούχοι καθώς πλησίαζαν στις ακτές της Σάμου. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν γρήγορα σε δύο μικρές σωσίβιες σχεδίες που άρχισαν να ξεφουσκώνουν κάτω από το βάρος τόσων πολλών ανθρώπων, λέει ο Naim. Στη συνέχεια ρυμουλκήθηκαν προς την Τουρκία. Βίντεο που τράβηξε με το κινητό του δείχνουν τις δυο σχεδίες να ρυμουλκούνται από ένα μεγάλο λευκό σκάφος. Πλάνα που δόθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή έδειχναν τις δυο ίδιες σχεδίες κατά τη διάσωση αργότερα ήταν ίδια ημέρα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι τουλάχιστον δυο φορές μετανάστες έχουν εγκαταληφθεί στο Σιπλάκ, ένα ακατοίκητο νησί μέσα στα τουρκικά νερά, αντί να φορτωθούν σε βάρκες. «Τελικά, η τουρκική ακτοφυλακή ήρθε για να μας πάρει», λέει ένας Παλαιστίνιος που βρισκόταν μεταξύ μίας ομάδας που εγκαταλείφθηκε στο νησί στις αρχές Ιουλίου και έστειλε βίντεο από το σημείο.

Όπως γράφουν οι Times, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε παράνομη πράξη. «Οι ελληνικές αρχές δεν συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Η Ελλάδα έχει αποδεδειγμένο ιστορικό όσον αφορά την τήρηση του διεθνούς δικαίου, των συμβάσεων και των πρωτοκόλλων, αυτό περιλαμβάνει την μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών».

Η απάντηση του Νότη Μηταράκη

Απάντηση στο δημοσίευμα των New York Times, που κάνει λόγο για πρακτική παράνομων επαναπροωθήσεων από την ελληνική κυβέρνηση δίνει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Όπως σημειώνει, «παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορονοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται» και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο».

Καταλήγει εξάλλου ότι «από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ