Μόρια επεισόδια: Συγκρούσεις κατοίκων με τα ΜΑΤ – Φωτιές στον ελαιώνα [vids]

Μοιραστείτε το:

Επεισόδια μεταξύ δυνάμεων της Αστυνομίας και κατοίκων της περιοχής σημειώθηκαν στη Μόρια, έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών και στον ελαιώνα που βρίσκεται γύρω από αυτό. Κάτοικοι  συγκεντρώθηκαν στην διασταύρωση της Μόριας από Παναγιούδα αλλά και από Λάρσο με σκοπό να αποτρέψουν τα εγκαίνια της Δομής Υγείας έξω από το ΚΥΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του lesvospost, για να διαλυθεί το συγκεντρωμένο πλήθος έγινε και ρίψη δακρυγόνων από την πλευρά της Αστυνομίας, ενώ έχουν σημειωθεί και μικροτραυματισμοί πολιτών. Από τη ρίψη των δακρυγόνων ξέσπασαν μικροεστίες φωτιές στον ελαιώνα, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες κατοίκων για χρήση βίας από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων.

Μηταράκης για τη νέα υγειονομική μονάδα Μόριας: Αντιμετωπίζει όλες τις ανάγκες του ΚΥΤ

Με αφορμή τη λειτουργία της νέας υγειονομικής μονάδας του ΚΥΤ Μόριας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε πως «η νέα μονάδα διαθέτει 62 κρεβάτια και τέσσερα κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας. Είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει το ΚΥΤ της Μόριας τους επόμενους μήνες».

Σημειώνεται πως η υγειονομική μονάδα της Μόριας είναι συνολικής επιφάνειας 450 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 62 κλινών. Λειτουργεί 24 ώρες και διαθέτει χώρο υγειονομικής απομόνωσης και ξεχωριστό χώρο υγειονομικής νοσηλείας. Η μονάδα, δωρεά της κυβέρνησης της Ολλανδίας, δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τον συντονισμό της γενικής γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου, αναφέρει η ανακοίνωση.

Πρόκειται για μια κινητή κατασκευή από φουσκωτές σκηνές με αίθουσες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως μια αυτόνομη υγειονομική μονάδα. Η κατασκευή εδράζεται σε χώρο δίπλα στο ΚΥΤ Μόριας, διαμορφωμένο από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και τον Ελληνικό Στρατό.  Η νέα υγειονομική μονάδα στελεχώνεται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας -ΕΟΔΥ- καθώς και από προσωπικό συνεργαζόμενων ΜΚΟ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποσυμφόρηση της Μόριας, ο κ. Μηταράκης απάντησε «Από τη Μόρια έχουν ήδη φύγει οι μισοί από όσους διέμεναν εδώ το Φεβρουάριο του 2020 και έχουμε αντιμετωπίσει και τις νέες ροές που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα. Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση όλων των δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στους προσφυγικούς καταυλισμούς

Νωρίτερα στην περιοχή όπου γίνεται η διαμαρτυρία των κατοίκων της Μόριας βρέθηκε και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε στους κατοίκους να βγει μια τριμελής επιτροπή ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ΠτΔ λίγο πριν φύγει από το νησί, με σκοπό οι κάτοικοι να καταθέσουν τα αιτήματα τους. Ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι ήταν ανένδοτοι λέγοντας πως δεν θέλουν μόνο λόγια αλλά και πράξεις.

Η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε, μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, τόσο στη Μόρια όσο και στη Δομή του Καρά Τεπέ.

Στον Καρά- Τεπέ στη συνέχεια, η πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από το διοικητή του καταυλισμού, Μιχάλη Μπατζάκη στους χώρους δραστηριοτήτων. Εκεί αρκετοί πρόσφυγες την καλωσόρισαν και κάποιοι μάλιστα έβγαλαν και φωτογραφία «σέλφι» μαζί της.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ