Μέρκελ Μακρόν: Καμία απειλή σε μέλη της ΕΕ – Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο [vids]

Μοιραστείτε το:

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 με την Άνγκελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, δήλωσε ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο (διεθνές) δίκαιο. Μάλιστα, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασαν τη στάση που κρατά μέχρι τώρα η Τουρκία και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση. «Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουμε τη διμερή μας συνεργασία πάνω στο στόχο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουμε τον ξεκάθαρο εθελοντισμό και την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά.

«Εξαιρετικά κρίσιμη» χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν θα γίνει αποδεκτή. Η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε διεξοδικά τις τουρκικές προκλήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο. Όπως είπε, στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και οι δύο χώρες θα ενεργήσουν συντονισμένα.

Δείτε πώς υποδέχθηκαν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και η σύζυγός του Μπριζίτ.

«Η ΕΕ στο πλευρό των διαδηλωτών στη Λευκορωσία»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν, στις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας. Ο Μακρόν σημείωσε ότι επαφίεται στον λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι το βράδυ της Τετάρτης 19 Αυγούστου 2020 στο κέντρο του Μινσκ, αψηφώντας την εντολή που έδωσε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο στην αστυνομία να αδειάσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς συνεχίζονται επί μιάμιση εβδομάδα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, «συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία».

Μακρόν: Αποσταθεροποιητική για την Ευρώπη η επεκτατική πολιτική Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι ο ομόλογός του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης, τονίζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει ο Μακρόν στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Paris Match που κυκλοφορεί. «Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα», προσθέτει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος πρόκειται να υποδεχθεί σήμερα τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο φρούριο Μπρεγκανσόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, θερινή εξοχική κατοικία των Γάλλων προέδρων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλεσε χθες Τετάρτη «πειρατεία» τις ενέργειες χωρών στην άλλη πλευρά των τουρκικών ακτών στη Μεσόγειο, την ώρα που οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στις οποίες προχωρά η Άγκυρα έχουν κλιμακώσει την ένταση, ειδικά με την Ελλάδα. Χωρίς να την κατονομάσει, ο Ερντογάν καταφέρθηκε παράλληλα εναντίον της κυβέρνησης της Γαλλίας, καθώς οι σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού γίνονται ολοένα περισσότερο τεταμένες τελευταία.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο δύο πολεμικών πλοίων και δύο αεροσκαφών, σε ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης στην Αθήνα, κάτι που φέρεται να προκάλεσε ορισμένη ενόχληση στη γερμανική κυβέρνηση, μολονότι το Ελιζέ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «καμία θεμελιώδης διαφωνία» ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο. «Η Γαλλία είναι μεσογειακή δύναμη», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο Παρί Ματς ο Μακρόν, ενώ προσθέτει πως η χώρα του δεν έχει «μονοσήμαντη σχέση με την Τουρκία».

«Είμαι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποδεχθεί τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2018. Πολλοί με είχαν μεμφθεί. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους έχω συζητήσει περισσότερο. Πήγα προσωπικά τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη κι ανέλαβα την πρωτοβουλία για μια κοινή σύνοδο της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019», θύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ