Επίδομα 535 ευρώ: Την Παρασκευή 21 Αυγούστου η αποζημίωση ειδικού σκοπού – Οι 3 κατηγορίες

Μοιραστείτε το:

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020 θα καταβληθεί το επίδομα- αποζημίωση ειδικού σκοπού σε χιλιάδες εργαζόμενους – μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θα δουν ποσά στους λογαριασμούς τους 56.458 δικαιούχοι του επιδόματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με την υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 23.806.372 ευρώ.

Η πίστωση αφορά:

  • Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και επιχειρήσεων-εργοδοτών τουριστικών λεωφορείων, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνός Ιουνίου και Ιουλίου, ύψους 21.861.810 ευρώ, στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 46.629.
  • Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά το μήνα Ιούνιο, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 1.750.434 ευρώ, στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 8.463.
  • Σε εργαζόμενους ενταγμένους στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το χρονικό διάστημα 15/6/2020-30/6/2020 για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 194.128,46 ευρώ, στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 1.366.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη νέα πληρωμή, που θα γίνει την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020, το συνολικό ποσό, που έχει καταβληθεί για τη στήριξη των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, καθώς και των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία, ανέρχεται σε 1.569.589.168 ευρώ, το οποίο αφορά αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αλλά και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

«Βουτιά» στις προσλήψεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

Η πανδημική κρίση έχει επιφέρει αφενός χρονική μετατόπιση των εποχικών προσλήψεων και αφετέρου ορατή συρρίκνωση του συνολικού αριθμού των προσλήψεων, σε ετήσια βάση, στο πρώτο επτάμηνο, τονίζει η Alpha Bank στην τακτική ανάλυσή της για την οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (υπουργείο Εργασίας – πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη») για την τριετία 2017-2019, οι προσλήψεις παρουσίαζαν ένα καθαρό εποχικό πρότυπο, καθώς στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου σημείωσαν τις υψηλότερες επιδόσεις πρώτου επταμήνου κάθε έτους. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, πρωτίστως, στις εποχικές προσλήψεις που πραγματοποιούνταν στο εν λόγω τρίμηνο, δηλαδή στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το 2020, εξαιτίας της πανδημίας, η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις περιορίστηκαν σημαντικά στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, ενώ σημείωσαν αισθητή άνοδο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παράλληλα με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πιο αναλυτικά, στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκαν 250,8 χιλ. προσλήψεις, έναντι 807,9 χιλ., το αντίστοιχο διάστημα του 2019, εξέλιξη που κατά κύριο λόγο οφείλεται στον μειωμένο αριθμό εποχικών προσλήψεων. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παρατηρείται ότι μέρος των απωλειών ανακτήθηκε, καθώς πραγματοποιήθηκαν 238,4 χιλ. και 306,8 χιλ. προσλήψεις, αντίστοιχα, έναντι 289,5 χιλ. τον Ιούνιο και 250,3 χιλ. τον Ιούλιο 2019.

Παρά την άνοδο των προσλήψεων το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, συνολικά το πρώτο επτάμηνο του 2020, το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης διαμορφώθηκε σε 111,3 χιλ., που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση πρώτου επτάμηνου από το 2014. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει ότι η ανάκαμψη των προσλήψεων, τους τελευταίους μήνες, είναι ικανή να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Η εξέλιξη τόσο της απασχόλησης, όσο και του ποσοστού της ανεργίας θα εξαρτηθεί, στο άμεσο χρονικό διάστημα, σε σημαντικό βαθμό και από την εξέλιξη της πανδημίας.

Με άλλα λόγια, η νόσος COVID-19 καθυστέρησε σημαντικά τις εποχικές προσλήψεις και εν τέλει συμπίεσε το συνολικό ετήσιο αριθμό τους. Η μείωση αυτή, ωστόσο, κρίνεται ότι είναι σχετικά μικρών διαστάσεων, δεδομένης της σημασίας που έχει ο τουριστικός κλάδος για την απασχόληση στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων που έθεσε σε εφαρμογή η Ελληνική Κυβέρνηση, επικουρικά με το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στη χρηματοδότηση εργασίας με μειωμένο ωράριο ή παρόμοιων μέτρων με στόχο την προστασία της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας και η αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους εργαζομένους που εντάσσονται στο καθεστώς αυτό, η οποία μάλιστα επεκτάθηκε χρονικά για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και των μεταφορών, καθώς και το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” που προβλέπει τη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των εποχικά εργαζομένων, με αναπλήρωση σημαντικού μέρους των αποδοχών από το κράτος.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ