ΑΟΖ Ελλάδας: Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία [vid & χάρτες]

Μοιραστείτε το:

Κατατέθηκαν την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, προς κύρωση στη Βουλή,  αφενός η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών» και αφετέρου η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας «για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους». Αναμένεται να κυρωθούν με διαδικασίες εξπρές. Όπως ανέφερε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η σχετική συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, ενώ την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, την Δευτέρα στις 24 Αυγούστου  2020 οι δύο συμφωνίες της χώρας θα συζητηθούν σε δύο χωριστές συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής, ενώ την Τετάρτη θα εισαχθούν στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου για την τελική έγκριση. Είναι πολύ πιθανό η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για την έγκριση των δύο συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο να γίνει σε μια κοινή συνεδρίαση, όπως επίσης κατά πάσα πιθανότητα λόγω της σπουδαιότητας των συμφωνιών και της παρούσας συγκυρίας, στη συζήτηση θα παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Διαβάστε αναλυτικά εδώ τη συμφωνία με την Αίγυπτο και εδώ την αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία.

«Νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε: «Χθες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία. Αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία» και επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Παρουσίασε στους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις.

Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις
αρχές καλής γειτονίας. Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας, οι οποίες κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020».

Υπερψηφίστηκε από το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι η Αιγυπτιακή βουλή επικύρωσε το απόγευμα της Τρίτης 18 Αυγούστου 2020, την Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών.
Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου της Αιγύπτου υπερψήφισε το απόγευμα της Τρίτης τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Μια ημέρα νωρίτερα, η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου είχε εγκρίνει τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Αιγύπτου, που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Αιγύπτου, αναφέρεται ότι τα μέλη της – βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου.

«Η συμφωνία μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Αιγύπτου και της Ελλάδας συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών».

«Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία στοχεύει στη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο μερών της Ανατολικής Μεσογείου», τονίζει η «Αλ Αχράμ», προσθέτοντας ότι «η οριοθέτηση αυτών των θαλασσίων συνόρων θα ολοκληρωθεί όταν είναι απαραίτητο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το σημείο” Α “και το σημείο” Ε «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»…» και προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων μεταξύ του σημείου “Α προς την Ανατολή” και του σημείου “Ε προς τα δυτικά” θα συναφθεί μόνο βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «εάν κάποιο από τα δύο μέρη επιδιώξει να υπογράψει μια ΑΟΖ με τρίτη χώρα που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες, θα ενημερώσει το άλλο μέρος εκ των προτέρων και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την τρίτη χώρα».

Σύμφωνα με την «Αλ Αχράμ», «η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, βρίσκονται σε μια περιοχή επέκτασης μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των πόρων και ότι τυχόν διαφορές σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν μέσω διπλωματικών διαύλων».

Στην ελληνική βουλή θα κυρωθούν την προσεχή εβδομάδα οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, όπως ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ η Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμφωνίες θα κατατεθούν προς κύρωση την Τετάρτη. Η έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι προαπαιτούμενο για να κοινοποιηθεί η συμφωνία στον ΟΗΕ και να αποκτήσει νομική ισχύ.

Ιστορική εξέλιξη των διμερών σχέσεων

«Ιστορική εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου» είχε χαρακτηρίσει η αιγυπτιακή Προεδρία την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών των δύο χωρών, που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου.

«Η συμφωνία συμβάλλει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας στην Αίγυπτο και την Ελλάδα τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους τους για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο φίλων λαών», τονίζεται στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Αιγυπτίου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη εντατικοποίησης του συντονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη συνοχή των συμφερόντων και των κοινών θέσεων.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ