Yeni Safak: Ετοιμάζεται τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο να βγει στην Μεσόγειο κατά την Γενί Σαφάκ

Μοιραστείτε το:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, το «Κανουνί», το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το οποίο αγοράστηκε πριν από λίγους μήνες, βρίσκεται στο λιμάνι της Σελεύκειας της Αττάλειας, ενώ το πλήρωμά του έχει τεθεί προληπτικά σε καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπως υποστηρίζει η «Yeni Safak», μόλις ολοκληρωθεί η φάση της καραντίνας θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι το «Κανουνί», που σημαίνει «Νομοθέτης», αναφέρεται στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και είναι το τρίτο γεωτρητικό σκάφος της Τουρκίας, μετά το «Yavuz» και το «Fatih». Το πλοίο φέρεται να έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος βυθού 11.400 μέτρων και μπορεί να κάνει γεώτρηση βάθους 3.000 μέτρων.

Η πραγματικότητα μετά την επακούμβηση

Εδώ και μία εβδομάδα και πιθανώς μέχρι τις 23 Αυγούστου το «Oruc Reis» θα έχει βολτάρει με απλωμένα καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και μεταξύ 28ου και 32ου μεσημβρινού.

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε την περασμένη Παρασκευή δεν ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ούτε καν κείμενο καταδίκης. Περισσότερο ασχολήθηκε με τη Λευκορωσία και μάλιστα θα είχε εκδώσει κείμενο για την κατάσταση στο Μινσκ αν δεν είχε πατήσει πόδι ο Νίκος Δένδιας και Ελληνική πλευρά προκειμένου να μην εκτεθεί περισσότερο το συμβούλιο για τη χλιαρή στάση του στα Ελληνοτουρκικά.

Μόνο κέρδος στο πεδίο η, έστω και με τρεις μέρες καθυστέρηση, αντίδραση της Γαλλίας με δηλώσεις και μια κοινή ημερήσια άσκηση του Ελληνικού Ναυτικού με δύο γαλλικά πλοία που έπλεαν προς το Λίβανο.

Οι Αμερικανοί στάθηκαν κατά τι θερμότερα στο πλευρό μας από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μολονότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και η αλλαγή σκυτάλης στην Ελληνική Πρεσβεία στην Αθήνα δημιουργούν μέχρι το Νοέμβριο, ένα αναμφισβήτητο κενό και μία λογική ίσων αποστάσεων. Κακή συγκυρία για μας.

Ειρήσθω εν παρόδω καλό θα ήταν η Ελλάδα να μείνει επίσημα και δημόσια, μακριά από την προεκλογική μάχη Τραμπ Μπάιντεν. Αυτή τη δουλειά τους εμείς την δική μας. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με όποιο πρόεδρο και αν προκύψει. Θα αποφύγω σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω τα όσα ακούστηκαν το φθινόπωρο του 2016 από τότε επίσημα κυβερνητικά χείλη που μάλλον δεν βοήθησαν ούτε τη χώρα ούτε και τον ίδιο τον Υπουργό που τα εξέφρασε και μάλιστα μέσα από τη Δημόσια Τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ ο εγχώριος υπερπατριωτισμός του διαδικτύου εκτονώθηκε προσωρινά από την επακούμβηση της φρεγάτας Λήμνος με την φρεγάτα  Kemal Reis αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή.

Στο τραπέζι του διαλόγου που συρόμεθα μετά τις 23 Αυγούστου, ο Ερντογάν θα φέρει ως επιχείρημα μεταξύ άλλων και έναν… φάκελο με τις σεισμικές έρευνες που υποτίθεται ότι μπόρεσε να κάνει το Oruc Reis για 15 μέρες περίπου 60 με 70 μίλια μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα “γκριζάροντας” ντε φάκτο την περιοχή.

Disputed waters δηλαδή (αμφισβητούμενα νερά) που είπε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 21 Ιουλίου κάνοντας δημοσιογράφους και αναλυτές να ανοίξουν τα κιτάπια τους για τον όρο.

Και αφού μάθαμε για τα Disputed Waters και την μειωμένη επήρεια, κάναμε ένα διάλειμμα με την… επακούμβηση μέχρι να ξεκινήσουμε να εμπεδώνουμε τον όρο συνεκμετάλλευση που έρχεται ταχέως το Φθινόπωρο. Η

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ