Πομπέο Τσαβούσογλου: «Να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ζήτησε ο Αμερικανός [vids]

Μοιραστείτε το:

Νέο σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά τις τουρκικές προκλήσεις. Ειδικότερα, στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 ο Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, διεμήνυσε ότι πρέπει να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο . «Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο tweet του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κέιλ Μπράουν, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την συνέντευξη Τύπου, μίλησε σε επιθετικούς τόνους, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε για «μαύρη προπαγάνδα». «Εξηγήσαμε τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, γιατί η Ελλάδα κάνει μαύρη προπαγάνδα. Ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε διάλογο. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι (σ.σ. ο Πομπέο) γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι συζήτησαν εκτενώς για τη Λιβύη.

Διαβάστε: Πρόταση Πούτιν σε Μητσοτάκη να παρέμβει στον Ερντογάν – Η αντίδραση της Αθήνας

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 είχε συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στην Βιέννη με τον Μάικ Πομπέο να μιλά και τότε για ανάγκη αποκλιμάκωσης επισημαίνοντας ότι η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρή. Σύμφωνα πληροφορίες, το πρώτο θέμα συζήτησης στη συνάντηση Πομπέο – Τσαβούσογλου, ήταν η κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ με την επιθετικότητά της στην περιοχή του Καστελόριζου και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, μίλησαν και για άλλα ανοικτά θέματα, όπως ρωσικό σύστημα S-400, το θέμα της Λιβύης, και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Η πρόταση Πούτιν σε Μητσοτάκη

Η Ρωσία εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της μεσολαβώντας στην κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ώστε να πέσουν οι τόνοι που έχουν ανέβει πολύ το τελευταίο διάστημα με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη διαθεσιμότητα της Μόσχας, αποκάλυψε ο  ανταποκριτή του Open Tv στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση διατυπώθηκε για πρώτη φορά με την μορφή νύξης κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στα τέλη Ιουλίου του 2020 ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βαλντίμιρ Πούτιν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ουσιαστικά, η Μόσχα προσφέρθηκε να αξιοποιήσει την ειδική σχέση που έχουν αναπτύξει Βλαντίμιρ Πούτιν και  Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να βολιδοσκοπήσει τη τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αναλάβει η ρωσική διπλωματία δράση. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε  συνέχεια.

 Άρθρο – κόλαφος από Guardian για Ερντογάν

Η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι τόσο στους αντιπάλους της όσο και στους συμμάχους της συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, και όμως κανείς δεν είναι έτοιμος να δράσει, γράφει την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 σε άρθρο γνώμης η βρετανική εφημερίδα Guardian, αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «νταή» και «απειλή» (τίτλος του άρθρου), με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η εφημερίδα συγκρίνει τη σκληρή κριτική που ασκεί η Ευρώπη στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο με την απροθυμία της να καταγγείλει ανοιχτά τις πρόσφατες «επιθετικές μηχανορραφίες» στην ανατολική Μεσόγειο μιας άλλης «αιρετής δικτατορίας» –όπως την αποκαλεί – αυτής του Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, βασικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ, φύλακας των συνόρων και σημαντικός παράγοντας στη Συρία και την Εγγύς Ανατολή. Σε αντίθεση με τη Λευκορωσία, έχει πραγματική στρατηγική σημασία. Ίσως αυτό να εξηγεί την παράξενη σιγή πολλών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά δεν την δικαιολογεί», συνεχίζει το άρθρο, εξαιρώντας από αυτόν τον ευρωπαϊκό «κανόνα» τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε: Oruc Reis: Βγήκε το πρωί από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα

Οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι κάτι το καινούριο, σημειώνει η εφημερίδα, όμως αυτή η αιφνίδια, προκλητική επίτασή τους ανάγκασε τον Τούρκο δημοσιογράφο και σχολιαστή Γιαβούζ Μπαϊντάρ να αναρωτηθεί τι προσπαθεί να πετύχει ο Τούρκος πρόεδρος. Η απάντησή του: ο ανασφαλής Ερντογάν, περικυκλωμένος από την οικονομική, νομισματική και πανδημική κρίση, θέλει να ενισχύσει τη φήμη του ισχυρού ηγέτη εδραιώνοντας τη θέση της Τουρκίας στον κόσμο. «Χρειάζεται να αναπαράγει την αλαζονική εικόνα του κάθε μέρα», έγραψε.

Ο Ερντογάν ελπίζει επίσης ότι θα διασφαλίσει τη θέση της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη πριν αλλάξει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Αφού κάνει μια σύντομη αναδρομή στις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες και την ανάμιξή της σε περιφερειακές συγκρούσεις (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ισραήλ), αλλά και την απειλή της να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, η εφημερίδα καταλήγει: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στρουθοκαμηλίζουν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να αγνοούν, να αποφεύγουν ή να υποβαθμίζουν επ’ αόριστον το πρόβλημα Ερντογάν, με την ελπίδα ότι στο τέλος θα φύγει. Η μετατροπή της Τουρκίας σε κακοποιό στοιχείο είναι μια πολύ πραγματική, άμεση και επικίνδυνη προοπτική. Κανείς δεν φαίνεται να έχει ένα σχέδιο συγκράτησης του Ερντογάν. Και ένα τέτοιο σχέδιο καθίσταται απαραίτητο ολοένα και περισσότερο».

Αυστηρό μήνυμα Ζοζέπ Μπορέλ

Περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο πυροδοτεί η ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει: «Η σημερινή ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες γεωτρήσεις από το Γιαβούζ σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή. Καλώ τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να δεσμευτούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ