Oruc Reis: Βγήκε το πρωί από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα

Μοιραστείτε το:

Εκτός Ελληνική υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από τις 7 και 20 το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ενώ σύμφωνα με το marinetraffic, το τουρκικό πλοίο λίγο μετά τις 9:00 το πρωί βρισκόταν ανοιχτά της Πάφου και έπλεε με ταχύτητα λίγο πάνω από τέσσερις κόμβους.

Η ευρύτερη περιοχή είναι δεσμευμένη από την Άγκυρα, λόγω της Navtex που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία στόχο έχει τις σεισμολογικές έρευνες.

Η επακούμβηση

Η φρεγάτα Kemal Reis, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό, βρέθηκε κοντά στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», θεωρώντας ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο σχεδιάζει να παρεμποδίσει τον πλου του Oruc Reis. Ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ακολουθούσε σταθερή πορεία και συνέχιζε τον πλου για την παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού χωρίς να αλλάξει κατεύθυνση. Η τουρκική φρεγάτα συνέχισε να προσεγγίζει το ελληνικό πολεμικό. Όταν απείχε περίπου 450 γιάρδες από το ελληνικό πολεμικό, ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας που είχε το ελληνικό σκάφος στα δεξιά του – και επομένως, σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοϊας έπρεπε να παραχωρήσει προτεραιότητα- άλλαξε πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική φρεγάτα με το πρωραίο τμήμα να συγκρουστεί με την πρύμη της τουρκικής φρεγάτας.

H σύγκρουση έγινε λόγω λανθασμένων χειρισμών του Τούρκου πλοίαρχου που δεν μπόρεσε να κρατήσει την πορεία του σκάφους του. Φαίνεται ότι το τουρκικό σκάφος έπαθε μεγαλύτερες ζημιές από το «Λήμνος» το οποίο την επόμενη μέρα συμμετείχε κανονικά στην άσκηση με τα γαλλικά πολεμικά πλοία.

Ευτυχώς το ναυτικό ατύχημα δεν πήρε διαστάσεις θερμού επεισοδίου λόγω της ψυχραιμίας που επιδείχτηκε. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να «ντύσει» προπαγανδιστικά το συμβάν, δηλώνοντας ότι: «Είπαμε, μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση». Σημειώνεται πως η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραφε πως μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν πλέον οκτώ τουρκικά πολεμικά από πέντε πλοία που είχε μέχρι πρότινος.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ