Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιδότηση αγοράς αυτοκινήτου, σκούτερ ή ποδηλάτου

Μοιραστείτε το:

Στην διεύθυνση http://kinoumeilektrika.ypen.gr είναι αναρτημένος ο οδηγός του προγράμματος, η λίστα με τα αυτοκίνητα που είναι επιλέξιμα για επιδότηση και οι τιμές τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ερωτήσεις – απαντήσεις καθώς και με τον Οδηγό του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ενόψει της έναρξης υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη δράση, σε μια εβδομάδα , δηλαδή από τις 24 Αυγούστου, δίνει διευκρινίσεις και οδηγίες για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος , αυτοκινήτου, σκούτερ ή ποδηλάτου).

Έρχονται τα κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων
Μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τα ΙΧ διευκρινίζεται πως η επιδότηση υπολογίζεται επί της πραγματικής λιανικής τιμής προ φόρων, αφού αφαιρεθούν τυχόν εκπτώσεις που κάνει ο πωλητής. Επίσης, δεν επιδοτείται ο πρόσθετος εξοπλισμός αλλά μόνο η τιμή του βασικού μοντέλου, ενώ δεν επιδοτούνται οι τόκοι σε περίπτωση αγοράς με διακανονισμό. Σε περίπτωση leasing, ο μισθωτής οφείλει στο τέλος της χρονομίσθωσης να αγοράσει το όχημα ενώ σε περίπτωση αγοράς οφείλει να το κρατήσει στην κατοχή του για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο προϋπολογισμός της δράσης αρκεί για να επιδοτηθούν περί τα 15.000 αυτοκίνητα (ΙΧ και Ταξί) και 12.500 δίκυκλα (ποδήλατα και σκούτερ). Οι επιδοτήσεις, σε ποσοστό επί της λιανικής τιμής προ φόρων ή σε απόλυτες τιμές αν πρόκειται για απόσυρση ή για αγορά φορτιστή, για όλες τις κατηγορίες οχημάτων και καταναλωτών παρουσιάζονται συνοπτικά στον συνημμένο πίνακα που περιλαμβάνεται στον Οδηγό του προγράμματος.

Ηλεκτροκίνηση: Φορολογικά κίνητρα και πράσινα μπόνους για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, δικύκλων και Ταξί| newmoney

Τα ποσά των επιδοτήσεων είναι:

– έως 6 χιλιάδες ευρώ για φυσικά πρόσωπα (20% της λιανικής τιμής για οχήματα

– έως 30 χιλιάδες ευρώ και 15% για οχήματα από 30 έως 50 χιλιάδες ευρώ)

– έως 800 ευρώ (20% της αξίας αγοράς) για ηλεκτρικό δίκυκλο/ τρίκυκλο

– έως 800 ευρώ (40% της αξίας αγοράς) για ηλεκτρικό ποδήλατο

– έως 8 χιλιάδες ευρώ για ιδιοκτήτες ταξί (25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για αμιγώς ηλεκτρικό όχημα ή έως 5,5 χιλιάδες (15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για υβριδικό plug in

– 1000 και 400 ευρώ απόσυρση αυτοκινήτου ή δικύκλου αντίστοιχα για φυσικά πρόσωπα και 2500 ευρώ για απόσυρση ταξί

– έως 5500 ευρώ για νομικά πρόσωπα (15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό μέγιστης μάζας 3,5 τόνων και έως 4000 για υβριδικό

– έως 5500 ευρώ για νομικά πρόσωπα (15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για αμιγώς ηλεκτρικό

– έως 500 ευρώ για εγκατάσταση έξυπνου φορτιστή
– επιπλέον ποσό 1000 ευρώ για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους

Ηλεκτρικά οχήματα: Τα 10 βήματα για την αίτηση επιδότησης αγοράς- Στις 24/8 ανοίγει η πλατφόρμα | LiFO

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ