Τζο Μπάιντεν: Βίντεο χαστούκι για Ερντογάν και Τουρκία [vid]

Μοιραστείτε το:

Βίντεο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 στις ΗΠΑ εμφανίζει τον Τζο Μπάιντεν, μπροστά σε στελέχη των New York Times, να ξεσπά εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις στην Άγκυρα. Στο βίντεο αυτό ο Τζο Μπάιντεν λέει, μεταξύ άλλων, ότι ανησυχεί για την κατάσταση στην Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν είναι αυταρχικός. Σημειώνει επιπλέον ότι χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση της αντιπολίτευσης έτσι ώστε να μπορέσει να νικήσει τον Ερντογάν, όχι με πραξικόπημα, αλλά με εκλογές.

Αναφέρει ότι θα πρέπει να απομονωθεί ο Τούρκος πρόεδρος ειδικά σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το πετρέλαιο και άλλα ζητήματα στην περιοχή. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020 δηλώνει επίσης ότι δε θα είχε υποκύψει ποτέ στον Ερντογάν όπως έκανε ο Τραμπ στο θέμα των Κούρδων. Οι αντιδράσεις που έρχονται από την Άγκυρα είναι οργισμένες, με σύμβουλο του Τούρκο προέδρου να χαρακτηρίζει απαράδεκτες αυτές τις δηλώσεις.


«Μπορούμε να υποστηρίξουμε εκείνα τα στοιχεία της τουρκικής ηγεσίας που εξακολουθούν να υπάρχουν και να πάρουμε περισσότερα από παλιά. Να τα ενθαρρύνουμε να είναι σε θέση να αναλάβουν και να νικήσουν τον Ερντογάν, όχι με πραξικόπημα … όχι με πραξικόπημα αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Η δήλωση Μπάιντεν για την Αγία Σοφία

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του ανώτατου τουρκικού διοικητικού δικαστηρίου να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, ενώ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει τον ιερό αυτό χώρο υπό το σημερινό του καθεστώς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν είχε ως εξής: «Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγία Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ