Κορονοϊός εμβόλιο: Η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή του Sputnik V

Μοιραστείτε το:

Η Ρωσία άρχισε την παραγωγή του νέου εμβολίου της κατά της COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας.  «Η παραγωγή του εμβολίου εναντίον της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχει ξεκινήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως το εμβόλιο, με την επωνυμία Sputnik V, έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κτίζει ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2.

Στους ισχυρισμούς που αμφισβητούσαν την ασφάλεια του εμβολίου, ο  Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο απάντησε ότι διατυπώνονται  για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.   «Φαίνεται ότι οι ξένοι συνάδελφοί μας αντιλαμβάνονται τα ειδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ρωσικού φαρμάκου και προσπαθούν να εκφέρουν γνώμες που κατά την άποψή μας είναι απολύτως αβάσιμες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

Η πρώτη χώρα που παράγει εμβόλιο

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 στον κόσμο που παρασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κοροναϊού και το περιέγραψε ως «πολύ σημαντικό βήμα για τον κόσμο».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος Πρόεδρος, η κόρη του εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού.

«Πήρε μέρος στο πείραμα. Μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είχε θερμοκρασία σώματος 38 βαθμών, ενώ την επόμενη ημέρα έπεσε στους 37, αυτό ήταν» περιέγραψε ο Πούτιν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 θα ξεκινήσει σύντομα.

Ανησυχία για την ασφάλεια

Η κίνηση ανοίγει το δρόμο για μαζικό εμβολιασμό, παρόλο που τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα συνεχίζονται.  Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει τον παγκόσμιο αγώνα για ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες καθώς ενδέχεται να θυσιάσει την ασφάλεια στον βωμό του «εθνικού κύρους

Εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου ενός βιομηχανικού φορέα που εκπροσωπεί πολυεθνικές που διεξάγουν κλινικές δοκιμές στη Ρωσία, χαρακτήρισαν την ταχεία καταχώριση του εμβολίου χωρίς να ολοκληρώσουν τις δοκιμές Φάσης III «κουτί της Πανδώρας».

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τη Ρωσία να ακολουθήσει τις καθιερωμένες οδηγίες και να περάσει “σε όλα τα στάδια” που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου.

Ο Jarbas Barbosa, εκ μέρους του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ για την Αμερική ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να αξιολογήσει το εμβόλιο. Όταν ρωτήθηκε για τη πιθανή παραγωγή του στη Βραζιλία, ο Barbosa είπε πως δεν θα γίνει αν οι δοκιμές των φάσεων ΙΙ και ΙΙΙ δεν εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

«Οποιοσδήποτε παραγωγός εμβολίου πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που εξασφαλίζει την ασφάλεια (του εμβολίου) και προτείνεται από τον ΠΟΥ», ανέφερε μιλώντας από την Ουάσινγκτον.   Η αμερικανική πλευρά αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών ανακοινώσεων, θεωρώντας ότι το «Sputnik V» δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο. «Θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο, εξαιρετικά παρακινδυνευμένο» σχολίασε ο Ντάνιελ Σάλμον, διευθυντής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Εμβολίων του πανεπιστημίου Johns Hopkins.   «Αβάσιμες ανησυχίες».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ