Ερντογάν Ελλάδα: Θα απαντήσουμε στην παραμικρή παρενόχληση του Oruc Reis [vid]

Μοιραστείτε το:

Νέο προκλητικό μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη, πως θα συνεχίσει να «προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Αιγαίο», στέλνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ανυποχώρητος παρά τις διεθνείς πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, και με φόντο το δημοσίευμα – «χαστούκι» για την τουρκική ηγεσία από τους Times του Λονδίνου. Ειδικότερα, μιλώντας σε τελετή για την έναρξη έργων πρόνοιας στη Ριζούντα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν θα «υποκύψει» στις προσπάθειες «κλοπής» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ούτε θα κάνει πίσω υπό την απειλή κυρώσεων. Ο ίδιος επανέλαβε πως δεν θα διστάσει να απαντήσει στην παραμικρή παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους  Oruc Reis.

Διαβάστε: «Η Άγκυρα καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα», γράφουν οι Times

Διαβάστε: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο – Δείτε LIVE που βρίσκεται

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην πόλη Ριζούντα, μια πόλη της Μαύρης Θάλασσας όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, ο Ερντογάν τόνισε χαρακτηριστικά πως προτεραιότητά του είναι «να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο», ενώ τόνισε πως η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει με τον τρόπο της, ανεξάρτητα από ότι λέει ο καθένας, κοιτάζοντας στην κατεύθυνση που επιθυμεί μόνο το έθνος».

«Δεν θα αφήσουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας να “σπαταληθεί” από αχρείαστες συζητήσεις», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως βασικός του στόχος είναι η μείωση των επιπτώσεων από την πανδημία στη χώρα και την οικονομία. «Eπικεντρωνόμαστε στη διατήρηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας σε κάθε τομέα, σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι «δεν θα εκχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα θάλασσας της Γαλάζιας Πατρίδας». «Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια στη δική μας “Γαλάζια Πατρίδα”», πρόσθεσε ο ίδιος, και προειδοποίησε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν απειλείται. Αναφέρθηκε επίσης σε παράνομο «ελληνικό θέατρο» στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Ελλάδα για… κακομαθημένη συμπεριφορά.

«Αυτό που καταλαβαίνει η Ελλάδα ως διπλωματία, είναι να επιβάλλει την κακομαθημένη της συμπεριφορά ως πολιτική της Ευρώπης», έγραψε χαρακτηριστικά. Επίσης, εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος – κατά τον Ομέρ Τσελίκ- επειδή έχει αποτύχει σε όλα τα πολιτικά ζητήματα που διαχειρίστηκε εμπλέκεται τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσίευμα -«κόλαφος» από τους Times

«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα. Αυτή είναι μια μη διαπραγματεύσιμη αρχή και οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να την επισημάνουν γρήγορα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», γράφει το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα The Times του Λονδίνου, για τις τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει διαφυλάξει την ειρήνη στην Ευρώπη, όμως τώρα δύο χώρες μέλη του, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στα πρόθυρα της σύρραξης, όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους, επισημαίνει η εφημερίδα. Ο άμεσος λόγος είναι ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ευρύτερος λόγος είναι η ασταθής συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας. Οι σύμμαχοι των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα πρέπει να τις παροτρύνουν να διαπραγματευτούν, όμως αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως τήρηση ίσων αποστάσεων, γράφει το άρθρο, εξηγώντας ότι οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να υποστηριχθούν. Η Ελλάδα μπορεί λογικά να αναμένει από τους συμμάχους της να το δηλώσουν αυτό στον κ. Ερντογάν ο οποίος, όπως ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει την ριψοκίνδυνη διπλωματία.

Διαβάστε: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο το Oruc Reis

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο το πλοίο Oruc Reis αυτήν την εβδομάδα «για να κάνει έρευνες στα ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά». Οι τουρκικές κυβερνήσεις, συνεχίζει, ανέκαθεν υποστήριζαν ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής. Η Τουρκία εναντιώνεται κυρίως στην επιμονή της Ελλάδας ότι το καθένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα στους γύρω πόρους. Και η αξίωση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, τονίζει ο αρθρογράφος, η Τουρκία δηλώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου για την επίλυση διαφορών επί των εδαφών και των πόρων. «Ο Ερντογάν άλλαξε τη στάση της Τουρκίας στη διεθνή τάξη και όχι με καλό τρόπο», επισημαίνει η εφημερίδα.

Πότε ξεκινούν οι συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ενημερώσει πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, πως έχει δεχτεί πρόταση από την Άνγκελα Μέρκελ, για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στις 23 Αυγούστου 2020.

Παράλληλα, η Deutsche Welle αναφέρει ότι επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η έχει μεσολαβεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολάβησης είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση Ανατολική Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών.

Εξάλλου σε δηλώσεις του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε την πάγια στάση του Βερολίνου: «Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα». Απευθυνόμενος τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα ο κ. Μάας τόνισε ακόμη ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν – ούτε οι τουρκικές γεωτρήσεις». Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο χέρι των υπουργών Εξωτερικών να αποφασίσουν στη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη μέτρα κατά της Τουρκίας.

Συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν στις 20 Αυγούστου

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 20 Αυγούστου στον πύργο της Μπρεγκανσόν, την επίσημη εξοχική κατοικία του Γάλλου προέδρου, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Στο φρούριο αυτό, που δεσπόζει στη Μεσόγειο, στη νότια Γαλλία, οι δύο ηγέτες θα έχουν μια συνάντηση εργασίας και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε από την πλευρά της η γερμανική καγκελαρία. Είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριος προσκαλείται στην Μπρεγκανσόν. Ο τελευταίος καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέφθηκε τη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία ήταν ο Χέλμουτ Κολ, προσκεκλημένος του τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, το 1985. Ο Μακρόν έχει φιλοξενήσει εκεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πέρσι τον Αύγουστο και την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ