Oruc Reis Ελλάδα: Άλλαξε πάλι πορεία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο – Δείτε πού κινείται

Μοιραστείτε το:

Παιχνίδια για γερά νεύρα παίζουν οι Τούρκοι στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, κι ενώ ΕΕ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης στην Αθήνα. Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ακριβώς κίνηση είχε πραγματοποιήσει του τουρκικό ερευνητικό πλοίο το βράδυ της Τρίτης 11 Αυγούστου 2020, μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα κινήθηκε ξανά νοτιοδυτικά. Δείτε στον ιστότοπο VesselFinder.com σε ποιο σημείο βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Τέσσερα ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Ζοζέπ Μπορέλ. Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτεράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό, καθώς και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Κατά πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, ο Νίκος Δένδιας έδειξε στους ομολόγους του ντοκουμέντα από το περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στην ελληνική φρεγάτα “Λήμνος” και την τουρκική “Kemal Reis”.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι υπουργοί Εξωτερικών σοκαρίστηκαν από τα ντοκουμέντα, με τον Γιοζέπ Μπορέλ να λέει πως είναι ανεπίτρεπτο και πως δεν πρέπει κάτι παρόμοιο να ξανασυμβεί. Πάντως οι όποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, παραπέμφθηκαν για το επόμενο “τακτικό” Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου, καθώς το σημερινό έκτακτο δεν μπορούσε να λάβει τέτοια απόφαση.

Τι συζήτησαν Δένδιας – Πομπέο

Ολοκληρώθηκε στη Βιέννη η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομπέο εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή (σσ. της Ανατολικής Μεσογείου), που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Τσαβούσογλου: Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση των εντάσεων

Η Τουρκία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτές στην Αθήνα, καλώντας την να ενεργήσει «με λογική». «Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση, αλλά η Ελλάδα θα έπρεπε να ενεργήσει με λογική», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ελβετό ομόλογό του, τον Ιγκνάσιο Κασίς, στη Γενεύη.

Για τη Γαλλία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που κλιμακώνουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, και πρόσθεσε: «Δεν θα πετύχουν τίποτα συμπεριφερόμενοι σαν αφεντικά». Η Ελβετία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διένεξη και η Τουρκία συμφώνησε κατ’ αρχήν, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει μια απάντηση αν προκαλέσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Γκαντζ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Βενιαμίν Γκαντζ, είχε την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Με τον κ. Γκαντζ ο Έλληνας υπουργός συζήτησε την κατάσταση και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπογραμμίστηκε η πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη του Ισραήλ προς την Ελλάδα, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμα καθορισμού ΑΟΖ της, όπως εκφράστηκε με σαφήνεια στην πρόσφατη δήλωση της Ισραηλινής κυβερνήσεως. Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν, επίσης για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής, αμυντικό – τεχνικής συνεργασίας και συνεργασίας μεταξύ αμυντικών βιομηχανιών τους, σε συνέχεια της συναντήσεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης με τον Ισραηλινό ομόλογό του, στο πλαίσιο της επισκέψεως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, τον Ιούνιο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ