Φωτιά τώρα στη Νάξο: Εκκένωση 2 χωριών από την Πυροσβεστική με την συνδρομή της ΕΜΑΚ [vid]

Μοιραστείτε το:

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που καίει από το πρωί στην περιοχή Σκαδού Νάξου. Η πυρκαγιά Η φωτιά ξέσπασε στην ορεινή Νάξο, στο σημείο Ανέφαμα, λίγο μετά το Σκαδό προς την Κορωνίδα. Κάποια στιγμή οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά το χωριό Σκαδό, και με εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για λόγους ασφαλείας.

Στο σημείο επιχειρούν ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 53 πυροσβέστες με αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ, 6 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με το naxospress.gr η φωτιά καίει θαμνώδη έκταση ωστόσο στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ με ριπές 6-7 μποφόρ, που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών και καθιστούν επικίνδυνη την πυρκαγιά.

Για τρίτη μέρα μαίνεται η πυρκαγιά στην Κρήτη

Σε ύφεση, μετά από προσπάθειες τριών ημερών, βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης στον νοτιοδυτικό τμήμα του δήμου Κανδάνου-Σελίνου. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να περιορίσουν σήμερα τα ενεργά μέτωπα, ωστόσο παραμένουν στην περιοχή και ενεργούν για την αποτροπή αναζωπύρωσης εστιών φωτιάς.

Η πυρκαγιά αποτέφρωσε χορτολιβαδικές, δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες, ωστόσο ακριβής αποτίμηση θα υπάρχει όταν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι χθες εκκενώθηκαν η Σκλαβοπούλα και νωρίτερα το Κεδρόδασος. Η φωτιά καίει χορτολιβαδική και καλλιεργήσιμη έκταση ενώ τα μέτωπά της ήταν αρκετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά φαίνεται και από την Παλαιόχωρα.

Στο έργο της κατάσβεσης, συμμετείχαν 100 πυροσβέστες από όλη την Κρήτη και 77 άτομα σε πεζοπόρα τμήματα, 38 υδροφόρα οχήματα, 15 βοηθητικά, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη «καναντέρ», μηχανήματα δήμων και ιδιωτών καθώς και εθελοντές.

Σύμφωνα με ekriti , η νύχτα ήταν δύσκολη για τους δεκάδες πυροσβέστες, μέλη της πολιτικής προστασίας, εθελοντές και κατοίκους, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο να απομακρυνθούν οι φλόγες από οικισμούς και σπίτια. Χθες εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σκλαβοπούλα και Παπαδιανά και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Για προληπτικούς λόγους κλήθηκαν να απομακρυνθούν παραθεριστές που βρίσκονταν στην παραλία του Κεδρόδασους. Δεν υπάρχουν αναφορές για καμμένα σπίτια, ωστόσο σημειώθηκαν ζημιές σε αυλές.

Η φωτιά, που αρχικά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αναζωπυρώθηκε το πρωί της Πέμπτης λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, και εξελίχθηκε μεταξύ των οικισμών Παπαδιανά, Σκλαβοπούλα και Κεδρόδασος, καίγοντας κυρίως χαμηλή χορτολιβαδική έκταση.

Το βράδυ τα εναέρια μέσα διέκοψαν τις ρίψεις από αέρος ενώ στο σημείο εκτός από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν εθελοντές και από γύρω χωριά ενώ όμοροι δήμοι έχουν στείλει υδροφόρες και μηχανήματα για την ανάσχεση της πυρκαγιάς.

Απειλήθηκαν σπίτια

Δημοσίευμα στο zarpanews αναφέρει -επικαλούμενο μαρτυρίες στην περιοχή- ότι η φωτιά στα Χανιά έκαψε κατοικίες στους οικισμούς Παπαδιανά και Μανατιανά. Η μεγάλη φωτιά στα Χανιά πέρασε και δίπλα από στρατιωτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπάρχουν ραντάρ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου, Αντώνη Περράκη, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι αρκετά και διάσπαρτα και μαίνονται και ανατολικά και δυτικά και πάνω από τη Σκλαβοπούλα.

Νωρίτερα ξεκίνησε και η εκκένωση οικισμού στο χωριό Σκλαβοπούλα.

Δείτε φωτογραφίες

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για Σάββατο 15/08

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Σάββατο 15-08-2020, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), σε Αττική, Εύβοια, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ