Θεσσαλονίκη: Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διασπορά του κορονοϊού και έρευνα από επιθεωρητές Υγείας

Μοιραστείτε το:

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς ενώ η έρευνα αναμένεται να ανατεθεί σε επιθεωρητές Υγείας.

Ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.

Σύμφωνα με αυτό:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Οποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε προς τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης.

Η έρευνα στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση, είναι προφανές ωστόσο ότι αναζητούνται ευθύνες, όπως στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας στη Νέα Μάκρη και της κλινικής «Ταξιάρχαι», για τους υπευθύνους της επιχείρησης και το προσωπικό σχετικά με τη μη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στον οίκο ευγηρίας επιβεβαιώθηκαν 36 κρούσματα , εκ των οποίων οι 33 είναι ένοικοι και οι 3 εργαζόμενοι. Στο συγκεκριμένο γηροκομείο διέμεναν περίπου 120 άτομα (μαζί με τους εργαζόμενους). Το πρώτο κρούσμα στον συγκεκριμένο χώρο προήλθε από εργαζόμενο, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με νεαρό άτομο που πραγματοποίησε διακοπές στη Χαλκιδική και είχε πάει σε συναυλία. Πλέον, ο οίκος έχει τεθεί σε πλήρη 7ήμερη καραντίνα, με την είσοδο αλλά και την έξοδο να απαγορεύονται από το κτήριο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η απαραίτητη ιχνηλάτηση των επαφών των νοσούντων.

Στον οίκο ευγηρίας μετέβη ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας για να εκτιμήσει την κατάσταση. Κατά την έξοδο του από το γηροκομείο, ο κ. Τσίοδρας δήλωσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο ιός φέρεται να μεταδόθηκε από εργαζόμενο, ο οποίος προ ημερών είχε έρθει σε επαφή με νεαρό που είχε πάει σε διακοπές και συναυλία στη Χαλκιδική στην οποία φέρεται ότι βρέθηκαν περίπου 2.000 άτομα.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ