Λευκορωσία εκλογές: Η υποψήφια της αντιπολίτευσης αμφισβητεί το αποτέλεσμα – Κατέφυγε στη Λιθουανία

Μοιραστείτε το:

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, η οποία αμφισβητεί την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατέφυγε στη Λιθουανία. Την είδηση έκανε γνωστή σήμερα ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους. . «Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια είναι ασφαλής. Βρίσκεται στη Λιθουανία», έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Λιθουανίας, η Τιχανόφσκαγια έλαβε περίπου το 10% των ψήφων, αλλά ξένοι παρατηρητές λένε ότι ήταν αυτή που κέρδισε στις εκλογές. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι έλαβαν ποσοστό ψήφων μικρότερο από 1% έκαστος, κατά τα επίσημα αποτελέσματα, που αμφισβητεί η αντιπολίτευση. Ο Λουκασένκο, που κέρδισε το προσωνύμιο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» και κυβερνά εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα τη χώρα, εξελέγη πρόεδρος για έκτη θητεία με το 80,08% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει σωρεία παρατυπιών.

Η Τιχανόφσκαγια εισήλθε στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές μετά την φυλάκιση του συζύγου της και αντικυβερνητικού μπλόγκερ Σεργκέι, ο οποίος σκόπευε να είναι υποψήφιος. Η  πρώην καθηγήτρια αγγλικών υποστήριξε την Κυριακή, το βράδυ ότι «η πλειοψηφία» των συμπολιτών της την υποστηρίζει. Η 37χρονη είπε ότι αναγκάστηκε να στείλει εκτός Λευκορωσίας σε ευρωπαϊκή χώρα, που αρνήθηκε να αποκαλύψει, τον δεκάχρονο γιο της και την πεντάχρονη κόρη της μετά από απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της και τα παιδιά της. «Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα: “θα σε βάλουμε στη φυλακή και τα παιδιά σου σε ορφανοτροφείο. Δίστασα προς στιγμήν κι έφθασα στο σημείο να σκέφτομαι να τα παρατήσω», είχε πει προ ημερών. Η φυγή της Τιχανόφσκαγια δεν αναμένεται, πάντως, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, να επηρεάσει το κύμα διαδηλώσεων που σαρώνει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα.

Η Τιχανόφσκαγια ήταν ένα από τα λεγόμενα «παιδιά του Τσέρνομπιλ», που επηρεάστηκε άμεσα ή έμμεσα η υγεία τους από την εκλυθείσα ραδιενέργεια μετά το δυστύχημα του 1986 στην Ουκρανία και τα οποία φιλοξένησαν για αρκετό διάστημα οικογένειες στην Ιρλανδία.

Η 37χρονη πρώην δασκάλα Αγγλικών και νοικοκυρά κατάφερε, χωρίς να διαθέτει πολιτική εμπειρία, να ενώσει πίσω από την υποψηφιότητά της διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία και να προσελκύσει χιλιάδες οπαδούς στις προεκλογικής της συγκεντρώσεις – ένδειξη, όπως είχε πει η Τιχανόφσκαγια – της επιθυμίας της κοινής γνώμης για αλλαγή μετά από 26 χρόνια διακυβέρνησης του Λουκασένκο. Η ίδια χαρακτήρισε εαυτήν «σύμβολο αλλαγής» προεκλογικά. «Ο κόσμος δεν βλέπει στο πρόσωπό μου άλλον ένα πολιτικό διψασμένο για εξουσία, αλλά ένα μέσο πολίτη, όπως εκείνη και τους αρέσει αυτό. Καταλαβαίνουν ότι δεν θέλω τίποτε για τον εαυτό μου», είπε στο ΑΡ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ