Κορονοϊός αεροδρόμια: Νέες αεροπορικές οδηγίες – Τι θα ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου

Μοιραστείτε το:

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε νέες οδηγίες (notams) οι οποίες θα ισχύουν μέχρι και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στοχεύοντας στην προστασίας επιβατών και πολιτών από τον κορονοϊό. Η πρώτη οδηγία αφορά την παράταση (έως τις 31/8) της αναστολής πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ η δεύτερη αφορά την παράταση της οδηγίας που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο μέσω του «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τα υπόλοιπα αεροδρόμια να αποκλείονται.

Η τρίτη αεροπορική οδηγία αφορά την παράταση ισχύουσας notam έως την 31η Αυγούστου, η οποία προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς τη χώρα μας με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ και Μάλτα θα εισέρχονται στην Ελλάδα μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Έπειτα, με οδηγία που θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα (17/8) μέχρι τις 31/8, θα επεκταθεί το μέτρο εισόδου στην επικράτεια με αρνητικό τεστ, όσον αφορά τις συνδέσεις με Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από τις παραπάνω χώρες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού με αρνητικά αποτελέσματα.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.   Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα.   Για τις αεροπορικές οδηγίες – notams, (παρατάσεις, αντικαταστάσεις), ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν.

Η πέμπτη οδηγία (με ισχύ έως 31/8) προβλέπει παράταση της απαγόρευσης εισόδου μη Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα. Από τη συγκεκριμένη οδηγία εξαιρούνται έντεκα χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, εφόσον επιδεικνύουν στα σημεία εισόδου στη Χώρα την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλα κατάλληλα στοιχεία που αποδεικνύουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η είσοδός τους στη Χώρα συνέχεται με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ