Δένδιας Ισραήλ: Έκτακτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών

Μοιραστείτε το:

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί εκτάκτως την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), όπως ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προηγουμένως, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi). Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι ΑμράνιΣτο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, βρέθηκαν διμερή θέματα και η τουρκική παραβατικότητα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο πλευρό της Ελλάδας το Ισραήλ

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της», με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σε λίγη ώραα αναμένεται συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή

Εκτάκτως συγκαλείται το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή στις 15:00 μέσω τηλεδιάσκεψης. Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ σχετικό tweet ανήρτησε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται πως τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας χθες την είδηση του αιτήματος για σύγκληση του Συμβουλίου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πήτερ Στάνο, δεν απέκλεισε τη σύγκληση, και απαντώντας σε ερώτημα για το πού βρίσκεται η υπόθεση των επιπλέον επιλογών επί κυρώσεων, υπενθύμισε τα συμπεράσματά της 13ης Ιουλίου τα οποία προβλέπουν τα κάτωθι: «Την αύξηση της εμπλοκής με την Τουρκία, που συμβαίνει και έδινε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο να προετοιμάσει επιλογές κατάλληλων μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε απάντηση των προκλήσεων της Τουρκίας προς τα Κράτη Μέλη», ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι συνεχίζονται οι σχετικές διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, χθες «η Κομισιόν δήλωσε ότι στέκεται με πλήρη αλληλεγγύη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελλάδα και Κύπρο και καλεί σε διάλογο για τις διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική».

Oruc Reis: Επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ κάποια στιγμή εντός της εβδομάδας κατά την Sabah

Παρέμβαση Μέρκελ προαναγγέλλει η SABAH

Για επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα SABAH, την ώρα που η Άγκυρα επιδίδεται σε επίδειξη δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο ρεπορτάζ της, η εν λόγω εφημερίδα τονίζει πως μετά το «κάλεσμά του για σύνοδο στη Μεσόγειο» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με την καγκελάριο θα τεθεί επί τάπητος η «πρόσκληση» για εξεύρεση φόρμουλας που να ικανοποιεί τους πάντες αλλά και «η στάση της Ελλάδας».

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει να πανηγυρίζει για τις κινήσεις του προέδρου Ερντογάν και την παρουσία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, επιτιθέμενος παράλληλα στην Ελλάδα.

Ελληνοτουρκικά: Έκτακτη συνάντηση Δένδια – Πομπέο στη Βιέννη, την Παρασκευή

Τετ α τετ Πομπέο – Δένδια

Εξάλλου έκτακτη συνάντηση θα έχει την Παρασκευή ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό όμολογό του, του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη. Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την αμερικανική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι την υποστήριξη των ΗΠΑ σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε την Τρίτη ο πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. «Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ