Κορονοϊός Φάουτσι: Λίγες οι πιθανότητες για ένα εμβόλιο με υψηλή αποτελεσματικότητα

Μοιραστείτε το:

Ο διάσημος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού δηλώνοντας ρητά ότι «οι πιθανότητες για ένα εμβόλιο με υψηλή αποτελεσματικότητα δεν είναι πολλές».

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι μπορεί να παρουσιάσει ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα γύρω στο 75%, όμως ο Δρ. Φάουτσι κατά την τοποθέτησή του σε τηλεδιάλεξη στο πανεπιστήμιο Brown, δήλωσε ότι «ακόμα και ένα ποσοστό 50% ή 60%, θα είναι αποδεκτό». Το ιδανικό θα ήταν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να ήταν στο 98%, ώστε να φτάσει στα όρια του εμβολίου της γρίπης και η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη. Κάτι τέτοιο, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν διαφαίνεται, γεγονός που εφόσον αποδειχθεί και στην πράξη, θα σημαίνει ότι η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να μάθει να διαβιώνει με τον νέο κορονοϊό, αλλάζοντας -σε πολλές περιπτώσεις- ριζικά τις συνήθειές της.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε το εμβόλιο ως ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ανακόψουμε την πανδημία, να μην χαρακτηρίζεται πλέον πανδημία και να γίνει μία διαχειρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Δρ. Φάουτσι.

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Α. Φάουτσι είχε δηλώσει πως τα στοιχεία αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της Moderna θα είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ μιλώντας στο Reuters είχε εμφανιστεί αισιόδοξος πως μέχρι τις αρχές του 2021, δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες και περισσότερες από 1 δισ. μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ξεπέρασαν τα 20 εκ. τα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα του νέου κορονοϊού παγκοσμίως ανήλθαν στα 20.024.263, με το σύνολο των θανάτων να φτάνει πλέον στους 733.995. Με βάση την καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldometer, 12,89 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει από τον ιό, με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε 6,39 εκ. εκ των οποίων το 99% παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία.

Στις ΗΠΑ, το σύνολο των κρουσμάτων πλέον ξεπερνά τα 5,19 εκ. ενώ οι θάνατοι από τη νόσο Covid-19 στα χώρα ανέρχονται σε 165.617.
Στη δεύτερη στην κατάταξη Βραζιλία, τα κρούσματα ανέρχονται σε 3.035.582 και οι θάνατοι σε 101.136.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ινδία, όπου τα συνολικά περιστατικά ανήλθαν σε 2.214.137και οι θάνατοι σε 44.466.
Οι επόμενες χώρες σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Ρωσία, η Ν. Αφρική, το Μεξικό, το Περού, Κολομβία και η Χιλή.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ