Οργή λαού στη Βηρυτό: “Θα σας κρεμάσουμε” φωνάζουν διαδηλωτές – Χημικά και σφαίρες από την αστυνομία [Live]

Μοιραστείτε το:

Οργή λαού στη Βηρυτό: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Μαρτύρων της λιβανικής πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν την οργή τους για την πολύνεκρη τραγωδία.

Την ίδια ώρα δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό σήμερα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες ενώ έκαψαν μια φωτογραφία του προέδρου Μισέλ Αούν.

Πριν από λίγο μάλιστα, ακούστηκαν πυροβολισμοί στα σημεία των κινητοποιήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη ρίψη πυρών.

Στις εικόνες που μεταδίδουν απευθείας τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες, την ώρα που η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις ταραχές σκοτώθηκε ένα αστυνομικός ενώ υπάρχουν δεκάδες πολίτες τραυματισμένοι και στην περιοχή ακούγονται διαρκώς σειρήνες ασθενοφόρων.

Η αστυνομία προχώρησε νωρίτερα σε χρήση χημικών κατά διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν από προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters. Η σημερινή “ημέρα της κρίσης” είναι μία ημέρα οργής και αγανάκτησης. “Θα σας κρεμάσουμε” ακούγεται από διαδηλωτές, σύμφωνα με τα λιβανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις ξένων ΜΜΕ, ο κόσμος φώναζε “ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση”. Επίσης, κρατούσαν πανό που έγραφαν: “Φύγετε, είστε δολοφόνοι”. “Θέλουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Δε θέλουμε να πάει χαμένο το αίμα των θυμάτων της έκρηξης” δήλωσε διαδηλώτρια.

Βαρύς ο απολογισμός της έκρηξης- Τουλάχιστον 20 οι αγνοούμενοι

Ο απολογισμός είναι 158 νεκροί και 6.000 τραυματίες, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 20. Οι πολίτες καταγγέλλουν την κυβέρνηση για διαφθορά και ανικανότητα και (όπως μεταφέρουν ξένα ΜΜΕ) καλούν τον ΟΗΕ να αναλάβει την διακυβέρνηση ή ορισμένοι άλλοι κάνουν εκκλήσεις στη Γαλλία.

Η λιβανική ηγεσία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάμειξης κάποιας ξένης δύναμης στην καταστροφή, ενώ ως τώρα έχουν συλληφθεί 16 άτομα στο πλαίσιο των ερευνών για τις ευθύνες. Η κυβέρνηση έχει δώσει διορία τεσσάρων ημερών στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί για το ποιος ευθύνεται.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την στήριξη της χώρας του, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βηρυτό, ωστόσο τόνισε πως ο Λίβανος θα εξακολουθεί να “βυθίζεται” αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σήμερα στη Βηρυτό βρέθηκε και ο βέλγος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οπ0ίος δήλωσε: “Είμαι τόσο θλιμμένος βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες των εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Βηρυτό. Οι σκέψεις μου είναι με αυτούς που τραυματίστηκαν και με τις οικογένειες των θυμάτων”. Και πρόσθεσε: “Ο Λίβανος μπορεί να υπολογίζει στην βοήθεια της ΕΕ, προκειμένου να ξαναχτίσει αυτή την υπέροχη πόλη”.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ