ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας [έγγραφα]

Μοιραστείτε το:

Πέντε άρθρα περιλαμβάνει συνολικά η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, την οποία παρουσιάζει «ΤΟ ΒΗΜΑ», μια ημέρα μετά τις υπογραφές που έβαλαν στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Σάμεχ Σούκρι.  Πιο αναλυτικά, στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας. Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Διαβάστε: Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου – Τι λένε διπλωματικές πηγές

Ερντογάν: Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους – Ξεκινάμε γεωτρήσεις

Ιδιαιτέρως ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, στην πρώτη εμφάνισή του μετά την υπογραφή της συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. «Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα. Ο Ερντογάν δήλωσε πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε περισσότερα για το θέμα αυτό, όμως η ανακοίνωση γίνεται την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «δεν έχει καμία αξία» και πρόσθεσε πως η Τουρκία «θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα» τη δική της συμφωνία που σύναψε με τη Λιβύη.

Με NAVTEX απαντά η Τουρκία – Τερματίζει τις διερευνητικές επαφές

Λίγες ώρες μετά την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η Άγκυρα προχώρησε σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά. Τη στιγμή που το τουρκικό Υπουργικό Εξωτερικών χαρακτηρίζει «άκυρη» τη συμφωνία, η υδατογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, 10 με 11 Αυγούστου ανοιχτά του Καστελόριζου. (διαβάστε αναλυτικά)

Τσαβούσογλου: Απογοήτευση στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Έπειτα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη 6 Αυγούστου με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τη Λιβύη, ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με βάση τις συντεταγμένες που είδαν, η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και επομένως δεν έχει ισχύ. Στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι  ευχαριστεί τον κ. Μπορέλ για τις προσπάθειές του για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι για τη μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Ζοζέπ Μπορέλ», είπε. Πρόσθεσε ότι «η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή. Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών».

Η Κομισιόν «αδειάζει» τον Τσαβούσογλου για τα περί ενόχλησης

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ,  Πήτερ Στάνο προχώρησε σε διάψευση των δηλώσεων Τσαβούσογλου περί υποτιθέμενης ενόχλησης της ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου προχώρησε ο , τονίζοντας ωστόσο ότι η εν λόγω συμφωνία είναι διμερές θέμα ενός Κράτους Μέλους με ένα τρίτο κράτος και δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να τη σχολιάσει. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του KYΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε: «Δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα Υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ».

Εκπροσωπώντας την ΕΕ, πρόσθεσε: «έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός συγκεκριμένου τρίτου κράτους. Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα την σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στη Μάλτα και συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις ενάντια σε δύο από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ – σε ευθεία γραμμή με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο.

«Αυτή ήταν η ουσία των συζητήσεων και είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και την εξεύρεση τρόπων να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και των συνεπειών κυρίως μέσω των κινήσεων της Τουρκίας», επεσήμανε κάνοντας λόγο για «ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις». Όπως τόνισε «πρόκειται για τη συνέχεια των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, συζήτησαν στο τηλέφωνο και πριν από αυτό ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετέβη στην Άγκυρα».

«Θέλουμε να δούμε αντιστροφή του κλίματος, θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία προς όφελος και των δύο πλευρών», σημείωσε. Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει πληροφορίες για ενδεχόμενη πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο Gymnich σημείωσε ότι «προβλέπεται συζήτηση των 27 για την Τουρκία», συμπληρώνοντας «σε αυτή τη φάση».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ