ΑΟΖ Ελλάδα Αίγυπτος: «Απογοήτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη συμφωνία», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου [vid]

Μοιραστείτε το:

Μεγάλη απογοήτευση στην ΕΕ προκάλεσε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη 6 Αυγούστου με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τη Λιβύη. Μάλιστα, ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με βάση τις συντεταγμένες που είδαν, η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και επομένως δεν έχει ισχύ. Στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι συναντήθηκε με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον ευχαριστεί για τις προσπάθειές του για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι για τη μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Ζοζέπ Μπορέλ», είπε. Πρόσθεσε ότι «η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή. Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών».

Εκείνη τη στιγμή της συνάντησης με τον Μπορέλ, συνέχισε ο Μ. Τσαβούσογλου, «ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση. Γι αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις. Aλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι άκουσαν για τη συμφωνία εκεί, πρώτα προέβη σε δήλωση ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και στη συνέχεια κοίταξαν τις συντεταγμένες που δόθηκαν, ωστόσο ακόμη δεν είδαν το κείμενο της συμφωνίας, ούτε και τον χάρτη.

Κι εμείς, πρόσθεσε, «κάναμε απτά και καθαρά βήματα για να προστατέψουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ. Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στο πεδίο δράσης όχι μόνο με σεισμικές έρευνες αλλά και με τα γεωτρύπανά μας». «Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε και στο τραπέζι και στο πεδίο της δράσης ότι δεν έχει ισχύ. Τόσο σε αυτούς, όσο και σε όλο τον κόσμο», είπε. Και η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην δική της υφαλοκρηπίδα και γύρω από την Κύπρο, καθώς και τα δικαιώματα των Τ/Κ, τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο της δράσης». «Αυτού του είδους οι συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από τον δρόμο μας και κανείς δεν μπορεί να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας. Εμείς δεν το επιτρέψαμε ποτέ αυτό και δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ