Τουρκική λίρα: Σε ελεύθερη πτώση προς νέο ιστορικό χαμηλό

Μοιραστείτε το:

Συνεχίζει και σήμερα η βουτιά της τουρκικής λίρας, με το ευάλωτο νόμισμα να διολισθαίνει προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Μαΐου στα 7,269 έναντι του δολαρίου.

Το τουρκικό νόμισμα κατρακυλά σήμερα στο 7,24 πυροδοτώντας νέες εικασίες για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της χώρας να περιορίσει την αποδυνάμωση του νομίσματος χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά της αλλά και δανεισμένο χρήμα από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στη χώρα, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι πολιτικές πιέσεις για τόνωση της ανάπτυξης μέσω της πιστωτικής επέκτασης συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις πιέσεις στο εγχώριο νόμισμα.

Σοβαρός είναι και ο αντίκτυπος της πανδημίας με αχίλλειο πτέρνα της Τουρκίας την τουριστική κίνηση η οποία αναμένεται να έχει πτώση που ξεπερνά το 70% σε σχέση με πέρσι.

Το σκηνικό περιπλέκουν ακόμα περισσότερο οι γεωπολιτικές ανησυχίες που έχει προκαλέσει η εμπλοκή της Τουρκίας σε Συρία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ενώ η πολιτική των παρεμβάσεων για τον μετριασμό των πιέσεων με τη χρήση ξένου νομίσματος που η κεντρική τράπεζα δανείζεται από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια της.

Σήμα κινδύνου από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του «2020 External Sector Report: Global Imbalances and the COVID-19 Crisis» που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που εμφανίζει και τα χαμηλά αποθεματικά καθιστούν την οικονομία της χώρας ευάλωτη σε πιθανές διαταραχές.

Το Ταμείο σημειώνει εξάλλου στην έκθεση του ότι τα ακαθάριστα αποθεματικά υποχώρησαν κατά $22 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου. Σημειώνει παράλληλα ότι η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα για να χαλιναγωγήσει την πιστωτική ανάπτυξη, να αυξήσει τα αποθεματικά και να ενισχύσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, ενώ θα πρέπει να πετύχει τη μείωση του πληθωρισμού σε μόνιμη βάση.

Το Ταμείο συνιστά στην Τουρκία να κάνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι γίνεται ως τώρα: αντί να «καίει» συνάλλαγμα για να υπερασπισθεί τη λίρα, να προσπαθήσει να συγκεντρώσει συναλλαγματικά αποθέματα για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους και να αντιπαρέλθει την εξάρτησή της από βραχυχρόνιες τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ