Δένδιας Αίγυπτος: Προς συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες [vid]

Μοιραστείτε το:

Πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για τη μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών φαίνεται πως βρίσκονται Ελλάδα και Αίγυπτος. Όπως μεταδίδουν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στο Κάιρο κι έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Την είδηση αναδημοσιεύει και το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διάψευση ούτε επιβεβαίωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα πάντα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου κι εκτός από την προχωρημένη συμφωνία στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα υπάρξει και νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον τουρισμό και το εμπόριο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η συμφωνία να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Τον κ. Δένδια συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ποιες περιοχές περιλαμβάνει η διαφαινόμενη συμφωνία

Μιλάμε για μία περιοχή που θα ξεκινά νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι την Αίγυπτο, αφήνοντας έξω το τριεθνές που ενώνει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αλλά και τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά από το Καστελόριζο. Εφόσον υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου θα παρεμβαίνει στη θαλάσσια ζώνη που οριοθετεί το μνημόνιο που παρανόμως υπεγράφη στα τέλη του 2019 μεταξύ Σάρατζ και Ερντογάν και ουσιαστικά θα κόβει στη μέση και θα ακυρώνει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ