Κορονοϊός: Υγειονομικές βόμβες οι γάμοι – Ανησυχία για τις λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο

Μοιραστείτε το:

Δεκάδες τα κρούσματα που έχουν προκύψει από τα γαμήλια γλέντια σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και εσχάτως στη Λάρισα, αφού οι καλεσμένοι και οι νεόνυμφοι άθελά τους συντελούν στη διασπορά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα από τον γάμο στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, πριν από δέκα μέρες, αρχικά βρέθηκαν 23 κρούσματα, ενώ στη συνέχεια καταγράφηκαν άλλα τρία, τα δύο στην συμπρωτεύουσα και το ένα από τον Νομό Πέλλας, κάτι που φοβόντουσαν οι ειδικοί αφού η παρουσία ατόμων από άλλες περιοχές, μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα.

Κρούσματα όμως εντοπίστηκαν και σε άλλους γάμους. Θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε γάμο στις Σέρρες, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και 9 κρούσματα από έναν άλλο γάμο στην Αλεξανδρούπολη. Το βράδυ ωστόσο σήμανε συναγερμός και στην Λάρισα, καθώς μετά από γάμο που τελέστηκε στην πόλη της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετά την διαδικασία ιχνηλάτησης.

Υπενθυμίζεται ότι όριο στους καλεσμένους και τους παρευρισκόμενους σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες μπήκε από χθες Δεύτερα 3 Αυγούστου. Ειδικότερα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

Σκέψεις για περιορισμό των λιτανειών

Η μεγάλη συγκέντρωση των πιστών στις εκκλησίες τον Δεκαπενταύγουστο αλλά όπως και λιτάνευση των εικόνων της Παναγίας, απασχολεί τους επιδημιολόγους που ζητούν την λήψη μέτρων ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα του συνωστισμού, που επικρατούν κάθε χρόνο στην Τήνο, την Πάρο και το Βέρμιο.

Την άποψη ότι θα πρέπει να αναβληθούν ορισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις όπως είναι οι λιτανείες, εξέφρασε στον ΣΚΑΙ ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης. “Οι Εκκλησίες, να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάρουν και την ευθύνη του να μην υπάρχει συνωστισμός ή δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού.”

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει την σύμφωνη θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία μέχρι στιγμής έχει ακολουθήσει με ευλάβεια τα μέτρα για την προστασία από την Πανδημία, όπως άλλωστε έπραξαν και την περίοδο του Πάσχα.

Δεν αποκλείεται να ισχύσει το μέτρο που υπήρξε και για τους επιταφίους που έγινε στο εσωτερικό των εκκλησιών, μόνο που αυτή την φορά οι πολίτες θα είναι παρόντες φορώντας μάσκες. “φέτος τον Δεκαπενταύγουστο στην εορτή της Παναγίας όλα θα είναι διαφορετικά, τελεία και παύλα. Δεν γίνεται φέτος να εορτάσουμε με λιτανείες, γιατί αν γίνει το ίδιο με πέρυσι, θα έχουμε μια ευρεία διασπορά του ιού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας” δήλωσε στο “Open” ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν στις τηλεδιασκέψεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους επιδημιολόγους και την υγεία του υπουργείου Υγείας και βέβαια ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται στην χώρα μας η πανδημία.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ